Basisrecept vanillecake

Basisrecept voor vanillecake

2 reacties

Het basisrecept voor zelfgebakken vanillecake zoals oma deze bakte. De cake is heerlijk zacht en luchtig.

Door de cake op een lage temperatuur te bakken blijft de cake ook mooi vlak. Zorg dat alle ingrediënten goed op kamertemperatuur zijn, haal de boter ca 2 uur van tevoren uit de koelkast.

Met dit basisrecept kun je eindeloos variëren, voeg bijvoorbeeld wat citroenrasp toe, stukjes appel, rozijnen, stukjes chocolade, etc.

Wil je liever cupcakes bakken? Uit dit recept haal je ongeveer 15 cupcakes. Bak de cupcakes op 175 graden (boven- en onderwarmte) en bak ze in 18-20 goudbruin en gaar.

Basisrecept vanillecake
Basisrecept vanillecake

Basisrecept vanillecake

4.1 van 47 stemmen

Ingrediënten

  • 250 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 250 gr fijne kristalsuiker
  • 5 grote eieren op kamertemperatuur
  • 8 gr vanille suiker
  • 1/4 tl zout

Verder nodig

  • cakevorm van 30 cm
  • stukje bakpapier

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte).
  • Doe de boter met de suiker, zout en vanille suiker bij elkaar in de kom van de keukenmachine en klop 10 minuten op de hoogste stand tot het botermengsel luchtig en heel licht van kleur ziet.
  • Voeg een ei toe en klop door tot het ei volledig is opgenomen. Voeg dan weer een ei toe en klop weer door tot het ei volledig is opgenomen. Ga zo door met alle eieren.
  • Zeef het het zelfrijzend bakmeel boven de beslagkom en klop kort door tot het goed is gemengd. Klop niet langer dan nodig.
  • Vet de cakevorm goed in met boter of bakspray en leg een op maat geknipt velletje bakpapier onderin de cakevorm, zodat je zeker weet dat de cake goed uit de vorm zal komen.
  • Giet het beslag in de cakevorm en verdeel gelijkmatig.
  • Zet de cakevorm in de oven en bak de cake in 60-70 minuten gaar en goudbruin. .
  • Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Steek hiervoor de satéprikker in het midden van de cake. Haal de satéprikker er weer uit, als er geen beslag aan de satéprikker zit geplakt dan is de cake gaar.
  • Stort de cake op een rooster, verwijder het velletje bakpapier en zet de cakevorm er overheen. Laat de cake afkoelen.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Basisrecept vanillecake

2 Reacties

  1. Sijke de Weerdt

    Hoi Mariëlle

    Ik heb je recept van cake gebakken. Tegen de tijd dat de cake uit de oven moet zakt die in. Wat doe ik verkeerd.

    Groetjes Sijke de Weerdt

  2. ik wil nog meer zien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating