Roomijs ijsmachine

Hoe werkt een ijsmachine?

0 reacties

Een bolletje heerlijk vers, zelfgemaakt ijs tilt je dessert naar een hoger niveau. Zelf ijs maken is niet moeilijk als je een fijne ijsmachine hebt, maar dan wil je wel weten hoe die machine werkt!

Lees hier hoe een ijsmachine werkt en hoe jij straks trots het lekkerste ijs uit eigen keuken op tafel zet.

Wat is een ijsmachine?

Wanneer je op zoek gaat naar een ijsmachine, is er de kans dat je ook machines voor ijsklontjes of schaafijs tegenkomt. Die machines hebben wel wat met ijs te maken, maar gebruik je niet voor de soorten ijs die we in dit artikel behandelen: softijs, roomijs en de sorbet.

Voor een lekker bolletje ijs gebruik je dus een ijsmachine. Die draait van de ingrediënten lekker ijs in de smaak die jij creëert. Hoe de machines werken verschilt per model; ijsmachines kunnen namelijk uitgerust zijn met verschillende belangrijke onderdelen, waardoor ze ook weer anders in gebruik zijn.

Verschillende soorten ijsmachines

Voordat je een ijsmachine kiest is het goed om te weten welke soort het beste bij je past. De beste ijsmachine maakt het werk een stuk makkelijker! Laten we beginnen met de eigenschap die het meest bepalend is voor hoe jij jouw ijs straks maakt.

Zelfvriezend of een koelelement

Een deel van de ijsmachines is uitgerust met een compressor, waardoor de machine zelfvriezend is. Dat betekent dat deze ijsmachines zelf een temperatuur onder het vriespunt genereren. IJsmachines met een koelelement moet je daar een handje bij helpen. Die hebben geen compressor, maar een lage temperatuur is nog steeds nodig om ijs te maken.

Het koelelement moet dan ook eerst 8-12 uur in de vriezer, waardoor spontaan een ijsje maken er helaas niet bij zit. Na die vriestijd stop je het koelelement in de ijsmachine en vervolgens haalt het apparaat tijdens de ijsbereiding het bevriezende effect uit het element. Zo werkt dat dus!

Hoewel de lange voorbereidingstijd van de ijsmachine met koelelement onhandig is, heeft deze soort ook zijn voordelen. De compressor van een zelfvriezende ijsmachine is kostbaar en neemt veel ruimte in. IJsmachines met een koelelement zijn dus lichter en goedkoper! Bedankt voor de tips Paarshuis! Het ligt er maar net aan welke eigenschappen je voorkeur hebben.

 

Roomijs ijsmachine

 

Enkele of dubbele ijsemmer

De ijsemmer is het hart van de ijsmachine. De enkele of dubbele ijsemmer heeft geen invloed op het gebruik van de machine of bereiding van het ijs, maar bepaalt hoeveel smaken ijs je tegelijk kunt maken. Per ijsemmer maak je 1 smaak. Met een dubbele ijsemmer maak je dus 2 aparte smaken ijs tegelijk. De recepten mogen compleet verschillen! Dat is lekker als je twee verschillende smaken in je zelfgemaakte hoorntje wil!

Hoe gebruik je een ijsmachine?

We hebben al een beetje verklapt hoe de ijsmachines werken, maar dat zegt nog niet alles over hoe je ze gebruikt! In het volgende stappenplan lees je precies hoe je te werk gaat om daarna van jouw koude, zelfgemaakte traktatie te smullen.

  • Heb je een ijsmachine met koelelement? Leg deze dan een nacht van te voren alvast in de diepvries.
  • Gebruik een recept voor ijs met een ijsmachine en verzamel de ingrediënten.
  • Meng de ingrediënten en stop het mengsel in de ijsemmer.
  • Stop de stekker van je ijsmachine in het stopcontact en zet het apparaat aan.
  • Heeft jouw ijsmachine verschillende programma’s of een timer? Gebruik de instellingen die passen bij de ijssoort die je maakt.
  • De machine maakt nu jouw ijs! Wacht tot het apparaat klaar is. Meestal duurt dit ongeveer 30 minuten.
  • Serveer nu jouw huisgemaakte ijs, met of zonder dessert naar keuze.
  • Schakel de ijsmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact.
  • Neem de ijsemmer uit en was deze apart af. Dompel nooit de hele machine onder, maar gebruik een doekje om het apparaat van buiten te reinigen.

 

Weense Apfelstrudel met vanillesaus

 

Wat kun je allemaal in een ijsmachine maken?

Zoals eerder benoemd kun je met een ijsmachine drie soorten ijs maken, maar niet elke ijsmachine is voor alle drie de soorten geschikt.

Alle ijsmachines kunnen in principe roomijs en sorbetijs maken, maar met softijs is dat vaak niet het geval. Wil je een lekker softijsje uit eigen keuken? Let dan bij aanschaf van de ijsmachine op of het model daar geschikt voor is.

De smaken ijs die je kunt maken zijn daarentegen wél eindeloos! Ga van start met een basisrecept voor ijs en varieer met vruchten, chocolade, nootjes, smaak essences en meer. Met een geschikt recept kun je zelfs yoghurtijs maken! Heb je er al zin in? Genieten van jouw eigen ijscreaties gaat nu helemaal lukken.

 

 

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*