Boekentip: Boordevol groenten + recept voor Buffalo bloemkoolwings

0 reacties

‘Boordevol groenten’ is het kookboek van de familie Pollan, met 101 recepten voor flexitariërs. Meer en meer mensen zien de kracht van een vooral plantaardig dieet. Maar hoe pak je dat nu aan in de keuken, hoofdzakelijk groenten en ook nog lekker eten?

Review “boordevol groenten”

“Eet, niet teveel, vooral groenten”, dat is het uitgangspunt van bestsellerauteur Michael Pollan. Een pleidooi voor echt eten. In het voorwoord legt hij uit wat hij hiermee bedoelt. 

De recepten in dit boek zijn van de familie van Michael Pollan, zijn moeder en zussen Tracy, Dana, Lori & Corky. Er staan recepten in voor zowel de carnivoor, vegetariër als de veganist. Het boek is niet strikt anti-vlees, maar enthousiast pro-groenten. Een ideaal boek voor de flexitariër.

Hoe je het beste als flexitariër kunt eten wordt ook uitgelegd in het hoofdstuk “hoe gebruik je dit boek”. Verder in het boek geeft de familie Pollan tips voor een goedgevulde voorraadkast, onmisbaar keukengerei, tijdbesparende tips en tips voor gerechten met een betere smaak.

De gerechten zijn onderverdeeld in de volgende hoofdstukken: Mezze en hapjes, salades, soepen en chili’s, burgers en sandwiches, vegetarische hoofdgerechten, hoofdgerechten met vis en zeevruchten, hoofdgerechten met vlees, bijgerechten, zelf maken en zoetigheden.

Bij alle recepten zijn verschillende symbolen geplaatst: vegetarisch, veganistisch, zuivelvrij, glutenvrij en snel klaar. Super handig! 

Conclusie

Ik vind het een heel fijn boek waar je zeker iedere dag van de week wel uit zou kunnen koken en heel gevarieerd zou kunnen eten. De gerechten zijn gezond, lekker en eenvoudig om te maken.


Ben je ook enthousiast geworden over “Boordevol groenten”?

Boordevol groenten is o.a. verkrijgbaar bij bol.com voor € 29,99.

Titel: Boordevol groenten
Auteur: Familie Pollan
Prijs: € 29,99
ISBN 9789021577524

 


Recept Buffalo bloemkoolwings

Uit het boek mag ik een recept met jullie delen. Ik koos de buffalo bloemkoolwings. En ze vielen zeker in de smaak!

Buffalo bloemkoolwings

Traditionele buffalo wings zijn gefrituurde stukjes kip met een pittige saus die rijk is aan natrium. Dit recept is een vegetarische versie met bloemkoolroosjes welke in de oven worden gebakken en de hete saus is vervangen door harissa, die niet alleen interessanter is, maar ook veel minder zout bevat. Deze verrukkelijke hapjes zijn perfect als amuse of als bijgerecht.
No ratings yet
Bereidingstijd 35 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

 • 90 g bloem
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl paprikapoeder
 • grof zout
 • versgemalen zwarte peper
 • 120 ml karnemelk
 • 1 kleine bloemkool in kleine roosjes
 • 2 el boter
 • 4 el harissa mild of pittig
 • je favoriete dip zoals yoghurtdressing, voor erbij

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor tot 230 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Meng in een middelgrote kom de bloem met het knoflookpoeder, het paprikapoeder, ½ theelepel zout en een snuf peper. Voeg de karnemelk en 80 ml water toe en klop tot een glad beslag. Schep de bloemkool erdoor. Schud het overtollige beslag van elk bloemkoolroosje en verdeel over de bakplaat. Laat daarbij voldoende ruimte tussen de roosjes (circa 1 cm) zodat de bloemkool niet zompig wordt.
 • Bak 6 tot 8 minuten in de oven, totdat de bloemkool krokant is. Keer de roosjes om en bak nog 6 tot 8 minuten, totdat ze ook aan de andere kant goudbruin zijn. Haal uit de oven en zet apart.
 • Verlaag de oventemperatuur naar 175 °C.
 • Smelt intussen de boter in een kleine pan op middelhoog vuur. Haal van het vuur, schenk in een middelgrote kom en roer de harissa erdoor. Schep de geroosterde bloemkool erdoor, totdat hij goed is bedekt. Verwijder het bakpapier van de bakplaat en leg er een nieuw vel bakpapier op. Leg de bloemkool terug op de bakplaat en bak nog 10 tot 15 minuten, totdat de roosjes goudbruin en krokant zijn. Schep halverwege om. Serveer heet met een dip naar keuze.

Notities

Vers:
 bloemkool (1 kleine),
 karnemelk (120 ml),
 boter (2 el),
 harissa, mild of pittig (4 el).
In de voorraadkast:
 bloem (90 g),
 knoflookpoeder (1 tl),
 paprikapoeder (1 tl),
 grof zout,
 zwarte peper.
Veganistisch/zuivelvrij: gebruik ongezoete amandelmelk en veganistische boter in plaats van karnemelk en boter.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating