Hartige bolus met Old Amsterdam, mosterdzaadjes en dille

Hartige bolus met Old Amsterdam, mosterdzaadjes en dille

Comments are Disabled

Geïnspireerd door een sausje met grove mosterd, dille en honing, dat ik laatst op een terras kreeg bij een borrelplankje met o.a. brood en Old Amsterdam kaas, bedacht ik deze hartige bolus. Super lekker!

Lekker als snack, bij de lunch of bij een kom soep. Het sausje waar ik mij door liet inspireren zou er overigens ook nog lekker bij zijn om de hartige bolus in te dippen.

Voor het nauwkeurig afwegen van kleine hoeveelheden gebruik ik altijd een weeglepel, wat mij betreft een onmisbaar hulpje in de keuken.

Hartige bolus met Old Amsterdam, mosterdzaadjes en dille

Hartige bolus met Old Amsterdam en mosterdzaadjes

No ratings yet

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gr goede bloem ik gebruikte Amerikaans patent
  • 5 gr zout
  • 20 gr honing
  • 5 gr instant gist
  • 25 gr ei
  • 115 gr water
  • 10 gr mosterdzaadjes
  • 1 gr gemalen mosterdzaad
  • 1 el verse dille

Verder

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom van de keukenmachine en kneed een mooi soepel deegje. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid en liet deze 15 minuten kneden.  Of kneed met de hand in ca 20 minuten.
  • Vet een schone kom in met een dun laagje olijfolie.
  • Bol het deeg losjes op en leg het in de ingevette kom. Draai het deeg een keer om, zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje olijfolie.
  • Dek de kom af en laat het deeg een uur rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met je vinger in prikt en het gat erin blijft staan.
  • Verdeel het deeg in 6 stukjes van ca 75 gr per stuk en bol de stukjes deeg losjes op.
  • Laat de bolletjes in 10 minuten los komen onder folie.
  • Druk de bolletjes wat plat en rol ze op. Rol uit tot strengen van 35 cm. Doe dit in stappen van een keer of 3, anders zullen de strengen weer krimpen. Dus stukje uitrollen, even rusten terwijl je de andere strengen uitrolt, verder rollen, etc.
  • Bestrooi het werkblad met de geraspte Old Amsterdam en rol de strengen er doorheen.
  • Rol de strengen losjes op twee vingers tot een bolus en steek het uiteinde onderlangs door het midden.
  • Leg de opgerolde broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de geraspte kaas welke nog is achtergebleven op het werkblad over en onder de broodjes.
  • Dek de broodjes af met bubbeltjesfolie (dit plakt niet vast aan het deeg) of een theedoek en laat de broodjes een uur rijzen.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 210 graden (boven- en onderwarmte). Verwarm een lege braadslede onderin de oven mee.
  • Breng ondertussen ook een kopje water aan de kook.
  • Schuif de bakplaat in de oven en vul de braadslede met het water. Zo ontstaat er stoom in de oven.
  • Bak de broodjes in 9 minuten gaar en goudbruin.
  • Bestrijk de broodjes na het bakken eventueel met wat gesmolten boter voor een mooie glans.
  • De broodjes zijn vers en bijna afgekoeld het allerlekkerst.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Comments are closed.