Boekentip: Taart ende Koeck + recept voor Amandeltuiles

0 reacties

Maartje Borst bewijst met ‘Taart ende Koeck’ dat 100% vegan taarten, cakes en koekjes minstens zo lekker zijn als oma’s ouderwetse appeltaart. Al jaren verkoopt Maartje veganistische heerlijkheden in haar vegan lunchspot Koffie ende Koeck. In dit inspirerende bakboek vind je geen rare bakbenodigdheden als kilo’s cashew met kokosolie, maar simpele, slimme en natuurlijke ingrediënten.

Denk aan appelmoes of kokend water, voor de allerlekkerste, luchtigste, smeuïgste cakes en chocotaarten. Om je vingers bij af te likken, en goed voor iedereen!


Maartje Borst experimenteert al vanaf haar twaalfde volop met het plantaardig heerlijks wat de natuur te bieden heeft. Ze heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot vegan chef, met patisserie als specialiteit. Koffie ende Koeck is haar vegan lunchspot in Amsterdam.
‘Maartje is de vegan versie van Yvette van Boven en Nigella Lawson, foodie in hart en nieren’. Lisette Kreischer, auteur van o.a. Man.Eat.Plant en Groente uit zee.

Review Taart ende Koeck

Maartje Borst experimenteert al vanaf haar twaalfde volop met het plantaardig heerlijks wat de natuur te bieden heeft. Ik zelf had mij tot op heden nog niet zo verdiep in het vegan bakken. Eerlijk gezegd had ik geen idee dat er nog zoveel mogelijk was zonder dierlijke producten in een baksel, want vaak maken roomboter en eieren een baksel toch erg lekker.

Ik was dan ook erg benieuwd naar dit boek vol met ouderwets lekkere bakrecepten en 100% vegan!

In het voorwoord belooft Maartje dat je voor de recepten in dit boek op smaakbeleving niet hoeft in te leveren. In het hoofdstuk Ingrediënten in de plantaardige bakkerij geeft ze informatie over de gebruikte ingrediënten. Ook geeft ze uitleg hoe te bakken zonder ei, welke je normaal gesproken nodig hebt voor de binding, verrijking en/of luchtigheid in een recept. Daarvoor zijn prima vervangers te vinden blijkt. En vaak blijkt een recept een stuk eenvoudiger vegan te maken dan je denkt.

Als eerste geeft ze in het hoofdstuk “basics en voorraadkast” een aantal vegan recepten voor o.a. zelfgemaakte boter, roomkaas, custard en bladerdeeg, waar je later in het boek verder mee aan de slag kunt. De overige recepten zijn opgedeeld in de hoofdstukken Ontbijtbaksels, Koekjes, Cakes, Taarten, Feest!, Hartig, Traybakes, Bars & Slices en Desserts.

Het ziet er allemaal even heerlijk uit. Zoals de Bomboloni, een soort Italiaanse donuts. Of de lange vingers, gevulde koeken, pistache-rozencakerol, Hollandse appeltaart, grapefruit-meringuetaart, Banoffee, Chocolade-lavendeltaart, Luxe broodjes, Spinazietaart, Super fungi pecan brownies en nog veel meer!

Conclusie

Ik ben overtuigd, ook zonder dierlijke producten valt er nog genoeg te bakken. Eigenlijk is alles wel mogelijk. Dit boek is dan ook een aanrader voor iedereen. Of je nou altijd vegan eet of gewoon veel van bakken houdt.

Ben je ook enthousiast geworden over “Taart ende Koeck”?

Taart ende Koeck is o.a. verkrijgbaar bij bol.com voor € 29,99.

Titel: Taart ende Koeck
Auteur: Maartje Borst
Prijs: € 29,99
ISBN 9789021577166


Recept Amandeltuiles

Ik mocht een recept uit het boek met jullie delen en ging voor de Amandeltuiles. Natuurlijk probeerde ik ze eerst zelf uit. De koekjes waren makkelijk om te maken en smaakten heerlijk!

Amandeltuiles

Dit is een ontzettend gevaarlijk koekje: een verslaving ligt op de loer. Deze amandeltuiles zijn lekker licht en delicaat, je eet ze zo weg. Ze zijn ook perfect om desserts mee op te leuken, zoals pudding, panna cotta en ijs. En heel makkelijk te maken. Blijf wel in de buurt van de oven, want doordat ze zo dun zijn, branden ze snel aan.
No ratings yet

Ingrediënten

 • 35 gr amandelmeel
 • 70 gr bloem
 • 50 gr suiker
 • snufje zout
 • mespunt bakpoeder
 • 1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 gr
 • 3 el rijstolie
 • 100 ml amandelmelk
 • 75 gr amandelschaafsel
 • poedersuiker

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
 • Meng het amandelmeel met de bloem, suiker, het zout, bakpoeder en de vanillesuiker. Voeg de rijstolie en amandelmelk toe en meng tot een beslag.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Teken daarop een paar cirkels van ca. 15 cm doorsnede met wat tussenruimte. Draai het papier om (als het goed is schijnen de cikels door), schep in het midden van elke cirkel een paar hoopjes van 1 eetlepel beslag en spreid het met de bolle kant van de lepel uit in de vorm van de cirkels.
 • Strooi er wat amandelschaafsel over en bak de koekjes in 7-12 minuten goudbruin en krokant in de oven.
 • Let er goed op dat de koekjes niet verbranden. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Herhaal tot het beslag op is.
 • Bestrooi de koekjes licht met poedersuiker.

Notities

Tip: je kunt deze koekjes zodra ze uit de oven komen over een deegroller leggen voor een halfrond effect. Of wikkel ze om een buisje en maak er rolletjes van.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Voor deze recensie heb ik het boek opgestuurd gekregen, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating