Brioche croissant

Brioche croissants

2 reacties

Zien deze croissants er niet heerlijk uit? Ze zijn gemaakt van Briochedeeg en eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te maken. Leuk om op tafel te zetten voor het ontbijt. Lekker met jam of Nutella.

In onderstaand recept leg ik je stap voor stap met foto’s uit hoe je ze zelf kunt maken.

Handig om te hebben: Met een weeglepel kun je de hoeveelheid gist en zout exact afwegen. Voor het uitrollen van deeg gebruik ik een bureauonderlegger van Ikea, zo eentje heb ik al jaren en vind ik ideaal. Het deeg blijft er bijna nooit aan plakken en de mat is gemakkelijk schoon te maken.

Brioche croissant
Brioche croissant

Brioche croissants

No ratings yet
Porties 7 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 225 gr tarwebloem ik gebruikte Amerikaans patent
  • 75 boter in blokjes op kamertemperatuur
  • 50 ml melk op kamertemperatuur
  • 25 gr witte basterdsuiker
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 4,5 gr instant gist
  • 4,5 gr zout
  • 1 tl vanille extract

Verder

  • wat losgeklopt ei

Instructies
 

De avond van tevoren

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, in de kom van de keukenmachine en kneed het deeg 10 minuten.
  • Voeg de boter toe en kneed nog ca 5 minuten door tot de boter helemaal is opgenomen.
  • Dek de kom af met folie of zet de kom in een pedaalemmerzak en laat 3 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Laat het deeg in de kom en kneed met een rubberen spatel het deeg nog een beetje door en weer bij elkaar tot een bal en dek de kom weer af met folie.
  • Zet de kom in de koelkast en laat het een nacht rusten.

De volgende morgen

  • Haal de kom uit de koelkast en bestrooi het werkblad met wat bloem.
  • Rol het deeg uit tot een rechte lap van 20 x 52, snij eventueel de randen netjes bij.
  • Zet met een mesje aan de bovenkant van de lap een sneetje op iedere 13 cm. En op de onderkant om de 6,5 cm.
  • Snij met een pizzasnijder of ander scherp mes driehoeken uit het deeg.
  • Maak een sneetje in het midden aan de onderzijde en trek het deeg aan de onderzijde zachtjes ietsjes uit elkaar.
  • Rol de driehoekjes losjes op tot een croissantje.
  • Leg de brioche croissants op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met bubbeltjetfolie, laat de croissants 1,5 uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Bestrijk de croissants met het losgeklopte ei en de schuif de bakplaat in de oven.
  • Bak de croissants in 12-15 minuten gaar en goudbruin.

Notities

Het restje deeg dat je overhoudt kun je eventueel opnieuw uitrollen voor nog een croissantje.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Brioche croissant

2 Reacties

  1. Dit lijkt me echt heerlijk! Ga ik maken dit weekend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating