Mexicaans chili stoofvlees met zilvervliesrijst en volkoren tortilla

Voor dit recept liet ik mij inspireren door het Mexicaanse gerecht Chile Colorado.

Het gerecht heeft de naam Colorado te danken aan de rode kleur. Hiervoor wordt een mix van gedroogde pepers gebruikt. Bij ons is hier niet zo gemakkelijk aan te komen, daarom maakte ik een eenvoudige versie met de chili melange van Euroma. Niet hetzelfde als het originele gerecht, maar wel erg lekker! Ik serveerde er wat zilvervliesrijst en een volkoren tortilla bij.

Het vlees kun je bereiden in de slowcooker of braadpan, beide manieren staan in het recept beschreven.

Mexicaans chili stoofvlees
Recept afdrukken Pin recept
0 van 0 stemmen

Mexicaans chili stoofvlees

Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 600 gr sucadelappen
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 verse rode chilipeper in fijne stukjes gesneden
  • 100 ml water bij gebruik slowcooker
  • 200 ml water bij gebruik braadpan
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el appelciderazijn
  • 3 tl chili melange Euroma
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • versgemalen zout en peper
  • olijfolie om in te bakken
  • 2 el allesbinder

Voor erbij

  • 150 gr zilvervliesrijst
  • 2 volkoren tortilla's
  • 1 verse jalapeno (optioneel)
  • wat versgehakte koriander (of peterselie)

Instructies

Slowcooker

  • Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
  • Snij het vlees in blokjes en bestrooi met wat versgemalen zout en peper.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en bak het vlees rondom kort aan.
  • Leg het vlees in de slowcooker en fruit het uitje met de knoflook en rode chilipeper in het achtergebleven bakvet in ca 5 minuten aan, tot de ui zacht is, maar niet bruin.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg 100 ml water, het halve kippenbouillonblokje, komijn, koriander, paprikapoeder, oregano, 2 tl chili melange en 1 el appelciderazijn toe en roer het geheel goed door elkaar. Breng zachtjes aan de kook. Breng de saus nog wat op smaak met wat versgemalen zout en peper.
  • Giet de saus bij het vlees in de slowcooker en meng door elkaar.
  • Leg het deksel op de slowcooker en laat het geheel in ca 7 uur zachtjes op de laagste stand stoven tot het vlees lekker zacht is.
  • Voeg nog een tl van de chilimelange toe en de allesbinder. Roer goed door elkaar en laat de saus nog een kwartiertje met het deksel van de slowcooker op de hoogste stand indikken.
  • Kook ondertussen de zilvervliesrijst en verwarm de tortilla’s in een koekenpan.
  • Proef of je de saus pittig genoeg vindt en voeg anders zonodig nog wat chili melange toe.

Braadpan

  • Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
  • Snij het vlees in blokjes en bestrooi met wat versgemalen zout en peper.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een ruime braadpan en bak het vlees rondom kort aan.
  • Haal het vlees uit de pan en zet het even opzij. Fruit het uitje met de knoflook en rode chilipeper in het achtergebleven bakvet ca 5 minuten aan, tot de ui zacht is, maar niet bruin.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg 200 ml water, het halve kippenbouillonblokje, komijn, koriander, paprikapoeder, oregano, 2 tl chili melange en 1 el appelciderazijn toe en roer het geheel goed door elkaar. Breng zachtjes aan de kook. Breng de saus nog wat op smaak met wat versgemalen zout en peper.
  • Leg het vlees terug in de braadpan en meng door elkaar.
  • Leg het deksel op de braadpan en laat het geheel in ca 3,5 – 5 uur op het laagste pitje zachtjes stoven tot het vlees lekker zacht is.
  • Voeg nog een tl van de chilimelange toe en de allesbinder. Roer goed door elkaar en laat de saus nog een paar minuutjes met het deksel van de braadpan op een middelhoog putje indikken.
  • Kook ondertussen de zilvervliesrijst en verwarm de tortilla’s in een koekenpan.
  • Proef of je de saus pittig genoeg vindt en voeg anders zonodig nog wat chili melange toe.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken


Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het superleuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @marielleindekeuken of Instagram met @marielleindekeuken.nl en hashtag #marielleindekeuken

Wil je geen recept, nieuwtjes en winacties meer missen? Volg mij dan op Facebook en/of Instagram.


Mexicaans chili stoofvlees

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating