Heerlijke zachte gehaktballetjes in Stroganoffsaus. Te bereiden in de slowcooker of braadpan/hapjespan, beide manieren staan in het recept beschreven.
Gehaktballetjes in stroganoffsaus
Ingrediënten
Gehaktballetjes
- 600 gr hoh gehakt
- 1/2 ui fijngesnipperd
- 1 el versgehakte peterselie
- 1 ei
- 3 el paneermeel
- zout en peper
Saus
- 2 rode paprika in reepjes
- 1 groene paprika in reepjes
- 250 gr champignons in dikke plakjes
- 1,5 ui fijngesnipperd
- 1 el paprikapoeder
- 1 el Dijon mosterd
- 1 el tomatenpuree
- 1/2 runderboullonblokje
- versgemalen zout en peper
- 50 ml water bij bereiding in de slowcooker
- 200 ml water bij bereiding in de braadpan/hapjespan
- 100 ml zure room
- chilipoeder
Verder
- olijfolie om in te bakken
- allesbinder
Instructies
Slowcooker
- Doe de ingrediënten voor de gehaktballetjes bij elkaar in een kom en kneed goed door elkaar. Draai ca 18 gehaktballetjes van formaat bitterbal.
- Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom aan.
- Leg de gehaktballetjes in de slowcooker. En leg de reepjes paprika en plakjes champignon er bovenop.
- Fruit de ui in het bakvet van de gehaktballetjes in ca 5 minuten, tot de ui zacht is, maar niet bruin.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
- Voeg de mosterd, paprikapoeder en het halve bouillonblokje toe.
- Giet 50 ml water er overheen en roer goed door. Breng de saus verder op smaak met wat versgemalen zout en peper. Breng aan de kook en giet de saus in de slowcooker.
- Leg het deksel op de slowcooker en laat het geheel 3,5 uur zachtjes stoven op de laagste stand.
- Haal het deksel van de slowcooker en roer voorzichtig 3 el allesbinder en de zure room door de saus.
- Breng de saus nog wat op smaak met een snufje chilipoeder en nog wat versgemalen peper.
- Zet de slowcooker op de hoogste stand en laat de saus nog 20 minuutjes wat indikken met het deksel van de slowcooker.
Braadpan/hapjespan
- Doe de ingrediënten voor de gehaktballetjes bij elkaar in een kom en kneed goed door elkaar. Draai ca 18 gehaktballetjes van formaat bitterbal.
- Verhit een scheutje olijfolie in een ruime braadpan/hapjespan en bak de gehaktballetjes rondom aan.
- Haal de gehaktballetjes uit de pan en zet even opzij.
- Fruit de ui in het bakvet van de gehaktballetjes in ca 5 minuten, tot de ui zacht is, maar niet bruin.
- Voeg de plakjes champignons en reepjes paprika toe en bak 2 minuutjes mee.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
- Voeg de mosterd, paprikapoeder en het halve bouillonblokje toe.
- Giet 200 ml water er overheen en roer goed door. Breng de saus verder op smaak met wat versgemalen zout en peper. Breng zachtjes aan de kook.
- Leg de gehaktballetjes terug in de pan en schep voorzichtig door elkaar.
- Zet de warmtebron op het laagste pitje en laat het geheel met het deksel op de pan 45 minuten stoven.
- Haal het deksel van de pan en roer voorzichtig 1 el allesbinder en de zure room door de saus.
- Breng de saus nog wat op smaak met een snufje chilipoeder en nog wat versgemalen peper.
- Zet de warmtebron wat hoger en laat de saus in een paar minuutjes nog wat indikken met het deksel van de pan.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Hoi Marielle,
Zojuist de stroganoff balletjes verorberd.
Heerlijk, verrukkelijk en dat met een balletje.
Iedereen blij.
Dank je wel voor dit lekkere recept.
Fijn weekend en groeten,
Els
Dit recept ziet er lekker uit, klopt het dat je in totaal maar 50 ml water nodig hebt voor de saus?
Dat klopt, het is echt genoeg
Voor de tweede keer gemaakt. Vandaag drie recepten van de site gemaakt, heerlijk vind ik deze:)