rode bessen meringue taart met rode bessen van berrybrothers

Rode bessen meringue taart

0 reacties

De lemon-meringue taart is wel één van mijn favoriete taarten. Dit keer maakte ik een iets andere versie, namelijk met een vulling van rode bessencurd. Net even anders, maar net zo lekker!

Nog een beetje vroeg, maar deze zou ook prima als lekker fris kerstdessert kunnen.

Rode bessen van Berrybrothers

Voor de vulling gebruikte ik de heerlijke rode bessen welke ik laatst ontving in de Foodybox herfst van Kroon op het Werk. De rode bessen komen van het familiebedrijf Berrybrothers, zij zijn specialist in het telen van zacht fruit en hebben een passie voor rode bessen. Deze bessen, ook wel aalbessen, zijn stevig van structuur, hebben een zoet-zure smaak en zijn een bron van vitamine C.

rode bessen meringue taart met rode bessen van berrybrothers

Rode bessen meringue taart

3.8 van 5 stemmen

Ingrediënten

Rode bessencurd

  • 400 gr rode bessen
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 100 gr boter
  • 50 ml water
  • 4 eidooiers
  • 1 blaadje gelatine

Deeg

  • 175 gr patentbloem
  • 25 gr amandelmeel
  • 70 gr poedersuiker
  • 100 gr boter
  • 20 gr ei losgeklopt
  • 1/2 tl vanille-extract
  • snuf zout

Italiaans schuim

  • 4 eiwitten
  • 240 gr fijne kristalsuiker
  • 80 ml water
  • snufje zout

Verder

  • een lage ronde bakvorm met losse bodem van 24 cm doorsnede
  • gasbrandertje
  • een takje rode bessen

Instructies
 

Rode bessencurd

  • Leg het blaadje gelatine in een bakje met water en zet even opzij.
  • Was de rode bessen en ris de besjes van de steeltjes.
  • Doe de besjes samen met het water in een pan en laat ca 5 minuten zachtjes koken tot de besjes uit elkaar gesprongen zijn.
  • Pureer de gekooke besjes met een staafmixer en haal ze door een zeef voor een gladde puree. Je hebt nu ongeveer 250 ml rode bessenpuree.
  • Doe de suiker erbij en roer goed door. Laat de rode bessenpuree inkoken tot je de helft (125 ml) over hebt.
  • Roer de boter erdoor en laat de boter op een laag pitje oplossen in de puree.
  • Laat een paar minuutjes afkoelen en voeg dan de eidooiers al kloppend toe.
  • Laat het mengsel in 5 minuutjes al roerend wat indikken, op een laag pitje, tot ca 80 graden. Het mengsel mag niet gaan koken.
  • Haal de rode bessencurd door een zeef. Knijp het blaadje gelatine uit en roer door de rode bessencurd.
  • Laat de rode bessencurd afkoelen.

Taartbodem

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve het ei, bij elkaar in de kom van de keukenmachine en meng met de vlinderhaak door elkaar tot een kruimelig deeg.
  • Voeg het ei toe en meng kort door tot het samenhanged deeg, kneed niet langer dan nodig.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en druk het deeg een beetje plat. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap van 3 mm dikte en bekleed de bakvorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • De de bakvorm af met huidhoudfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Bak de taartbodem in ca 22 minuten gaar en goudbruin.
  • Verwijder voorzichtig de taartvorm en laat de taartbodem afkoelen op een rooster.

Italiaans schuim

  • Doe de kristalsuiker met het water in een pannetje en breng aan de kook tot 121 graden.
  • Mix ondertussen de eiwitten stijf.
  • Giet de hete suikerstroop bij al mixend bij de eiwitten en blijf mixen tot het schuim is afgekoeld.

Taart opmaken

  • Doe de afgekoelde rode bessencurd in de kom van de mixer en mix 2 minuten door.
  • Verdeel de opgeklopte rode bessencurd over de bodem van de taart.
  • Verdeel het Italiaans schuim erover en brand het schuim af met een gasbrandertje of zet kort onder de grill van de oven.
  • Leg er nog een takje rode bessen op.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating