Boekentip: BAK! van Jayne Jubb + recept voor Supersonic Turbo Flapjacks

0 reacties

Geniet jij ook zo van die fantastische broden die je in een restaurant wel eens geserveerd krijgt? Of die je bij een goede bakker kunt kopen?

Zuurdesembrood – maar ook heel veel andere broden – maak je vanaf nu zelf, thuis in je eigen keuken. Is dat ingewikkeld? Tijdrovend? Met de enthousiaste en aanstekelijke aanwijzingen van Jayne Jubb, meester in bakken van verschillende soorten brood, kan het gewoon niet mislukken.

BuiksloterBakery

Jayne Jubb is een. mengsel van wetenschapper, therapeute en bakker. Ze is geboren in Yorkshire (Noord-Engeland). Van kleins af aan heeft ze altijd al gebakken. Samen met haar man Sjoerd Servaas is Jayne oprichter en eigenaar van de kleinste (buurt)bakkerij van Nederland. De BuiksloterBakery bakt broden voor hun buurtgenoten in Amsterdam Noord, “bakken voor de buren” levert aan zo’n 400 vaste klanten wekelijks een wisselend aanbod.

Op dinsdagochtend ontvangen de klanten per e-mail een bakburenlijst met het assortiment voor die week. Tot donderdag 13.00 uur kan er besteld worden. Op vrijdag wordt alles gebakken en tussen 17.00 en 18.30 kan al het versgebakken lekkers worden opgehaald. Een superleuk concept en vanaf nu kunnen wij zelf aan de slag met de toppers van de thuisbakkerij!

Review BAK!

Omdat ik het concept zo ontzettend leuk vond en zelf ook zo van bakken van brood en andere baksels houd was ik erg benieuwd naar dit boek. Het boek begint met een inleiding van Jayne. Waarin ze vertelt over het ontstaan van de bakkerij en de recepten welke je kunt verwachten in het boek. Zo begint ze met een standaard boerinnenbrood, zodat je de korte-kneed-en-laat-staanmethode kunt leren. Verder hoopt ze ons verderop in het boek enthousiast te maken voor het zelf maken van zuurdesembrood, waarbij ze het hele proces van het maken van een eigen zuurdesemstarter tot het bakken van een rogge-zuurdesembrood zal doorlopen.

De recepten zijn ingedeeld in 8 hoofdstukken: Snelle broden, Basis-boerinnenbrood, Favoriete gistbroden, Zuurdesem, van starter tot brood, Glutenvrije broden, Patisserie & baksels, ‘Vrij van’-baksels en Duurzaam: nieuw leven blazen in oud brood.

Het boek is leuk geschreven met persoonlijke verhalen en bevat tussen de recepten door vele handige tips. De recepten zijn van eenvoudig tot iets ingewikkelder, maar Jayne legt alles zeer goed en duidelijk uit.

De prachtige foto’s zijn gemaakt door José van Riele. En alles ziet er geweldig lekker uit. Zoals het Iers sojabrood met cranberry’s en granola, het beste Buiksloterbakery-brioche, het multikleuren maisbrood, biscotti, de chocolade-cheesecakebrownies, de druivencake, de sinaasappel-marmelade-tarte, de peer-amandeltaart, de appel brown Betty en nog veel meer!

Conclusie

Een dikke vette aanrader voor de enthousiaste thuisbakker. Niet alleen leuk om uit te bakken, maar ook leuk om te lezen.

Ben je ook enthousiast geworden over “BAK!”?

BAK! is o.a. verkrijgbaar bij bol.com.

Titel: BAK!
Auteur: Jayne Jubb
Prijs boek: € 19,99
ISBN 9789045220819


Supersonic Turbo Flapjacks

Flapjacks, een soort granolarepen, worden in Engeland altijd gemaakt met bakken suiker, stroop en boter. De BuiksloterBakery doet het hier anders. Het resultaat is een krokante feel good-reep en doet-je-goed-verwennerij. Iedereen is er gek op!

Supersonic Turbo Flapjacks

5 van 1 stem

Ingrediënten

 • 200 gr havervlokken
 • 100 gr amandelmeel
 • 150 gr zachte dadels gewicht zonder pit, grof gehakt
 • 65 gr gedroogde bananenchips grof gehakt
 • 65 gr walnoten
 • 80 gr sultana's
 • 30 gr zonnenbloempitten
 • 1 tl gemalen kaneel
 • 1/4 tl gemalen nootmuskaat
 • 1/2 tl grove zeezoutvlokken
 • 115 gr kokosolie
 • 6 el honing

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor tot 150 graden (hetelucht).
 • Bekleed de bodem en wanden van een bakvorm van 18×28 cm met nat, verfrommeld bakpapier.
 • Meng alle droge ingrediënten in een grote kom.
 • Verwarm de kokosolie en de honing 5 minuten in een steelpannetje op een laag vuur.
 • Spatel het mengsel door de droge ingrediënten zodat alles nat is en glanst.
 • Doe het mengsel in de bakvorm en druk het stevig aan met je handpalm of de bolle kant van een eetlepel.
 • Bak de plaattaart 30-40 minuten tot hij goudbruin is (laat hem niet te donker worden, want dan smaken de flapjacks bitter). Als hij te donker dreigt te worden, bedek je hem na 20-25 minuten met een stuk aluminiumfolie.
 • Haal de bakvorm uit de oven en strijk, terwijl het nog heet is, met de achterkant van een lepel alles mooi glad.
 • Zet de plaattaart minstens 2 uur in de koelkast (met of zonder bakvorm) om goed af te koelen, daarna kun je hem in repen of blokjes snijden.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Voor deze recensie heb ik het boek opgestuurd gekregen, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating