Hoe lang kun je van wijn genieten?

0 reacties

Een veel gestelde vraag in de wijnwereld. Met veel mogelijke antwoorden. Maar er is eigenlijk één heel simpel antwoord. Zolang je de wijn maar lekker vindt kan je er van genieten. Maar wat als de fles nog niet helemaal leeg is? Hoe lang kun je de wijn dan bewaren om er nog van te kunnen genieten? 

Wijn na openen bewaren

Wijn is van origine een natuurproduct en gaat achteruit vanaf het moment dat het wordt blootgesteld aan zuurstof. Oftewel vanaf het moment waarop je bijvoorbeeld een fles rode wijn opent, komt de wijn in contact met zuurstof, waardoor de wijn gaat oxideren. Dit heeft drastische gevolgen voor de smaak van de wijn. Rode wijn bewaren kan dan ook vaak niet langer dan een paar dagen na het openen van de fles. Daarom is het altijd beter om een geopende fles rode wijn niet langer dan 2 tot 3 dagen te bewaren. Hierbij moet wel worden gezegd dat de fles op een correcte manier moet worden afgesloten. De originele kurk of schroefdop kan natuurlijk altijd. Maar als u de wijn echt goed wilt afsluiten zijn daar tegenwoordig erg mooie oplossingen voor. Zoals een vacuümpompje, die alle overgebleven zuurstof uit de fles haalt, zodat de wijn niet meer wordt blootgesteld aan de onnodige oxidatie. Een nieuwere, maar ook prijzige manier is om door de kurk stikstof te spuiten om deze langer te bewaren. Deze manier wordt soms gebruikt in restaurants.

Zet de geopende fles wijn altijd op een koele en donkere plek. 

Verschillen in oxidatie

Natuurlijk verschilt het per wijn hoe snel het oxidatieproces begint. Als je een rode wijn hebt van tien jaar of ouder, zal de kans groot zijn dat deze wijn de volgende dag al extreem achteruit is gegaan qua smaak en beleving. Heb je een jongere wijn met veel tannines dan kan deze wijn zich veel beter weerhouden tegen de zuurstof en zal na 2 dagen nog goed te drinken zijn.

Langer bewaren

Het is vanzelfsprekend dat een gesloten fles wijn langer meegaat dan een geopende. De houdbaarheid van een gesloten fles wijn is afhankelijk van het type wijn. Hierbij kijken we niet alleen of de wijn rood of wit is, ook de zuurgraad, het alcoholpercentage, de hoeveelheid restsuikers en de hoeveelheid tannines spelen een belangrijke rol. Witte wijn en rosé moeten het meer van hun frisheid hebben. Het grootste deel van deze wijnen kan daarom het beste (indien nog gesloten) binnen een jaar gedronken worden. Rode wijnen kunnen dankzij hun tannines langer worden bewaard, maar hoe lang verschilt per wijn. Wijn kopen in een webwinkel heeft als voordeel dat er al vaak in de proefnotitie staat beschreven tot wanneer je de wijn kunt bewaren. 

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*