Basisrecept zelf oliebollen bakken

Mijn moeder zorgt al zo’n 40 jaar de oliebollen voor oudejaarsavond, dus ook dit jaar laat ik het aan mijn moeder over. Maar een oliebollenrecept mocht natuurlijk niet ontbreken, dus ging ik zelf aan de slag.

Het resultaat is een heerlijke luchtige oliebol geworden. Ik bakte oliebollen zonder krenten en rozijnen, omdat Marco en ik dat het lekkerst vinden. Wil je toch krenten en/of rozijnen toevoegen, voeg dan ca 100 gr gewelde rozijnen en 100 gr gewelde krenten toe. Of alleen 200 gr gewelde rozijnen.

Serveer de oliebollen zo vers mogelijk.

Oliebollen

3 van 1 stem
Porties 20 oliebollen

Ingrediënten

  • 500 gr bloem ik gebruikte Amerikaanse patentbloem van Graan & Zo
  • 500 gr melk handwarm
  • 25 gr boter gesmolten
  • 16 gr droge (instant) gist
  • 25 gr basterdsuiker
  • 10 gr zout
  • 1 grote Jonagold appel in kleine blokjes gesneden, formaat rozijn
  • 50 gr ei (1 middelgroot ei)
  • 1 tl vanille-extract

Verder nodig

  • 2 ltr zonnebloemolie
  • poedersuiker

Materiaal

  • ijsknijper
  • schuimspaan
  • keukenpapier
  • braadpan van 24 cm of een frituurpan
  • keukentermometer bij gebruik van een braadpan

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 50 graden.
  • Doe de bloem, basterdsuiker, zout en gist in de ruime kom en meng door elkaar.
  • Klop het ei los en giet dit samen met de melk, gesmolten boter en vanille-extract bij het droge mengsel.
  • Mix het geheel ca 3 miniuten goed door met de mixer tot het beslag goed gemengd en vloeiend is.
  • Spatel de blokjes appel erdoor.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek.
  • Schakel de oven uit en zet de schaal ca 40 minuten in de oven, tot het beslag mooi gerezen is.
  • Giet ondertussen de zonnebloemolie in een braadpan en verwarm tot 180 graden, gebruik hiervoor de thermometer om de temperatuur te controleren. Of gebruik een frituurpan.
  • Haal de kom uit de oven en roer het beslag kort door. Laat het beslag 3 minuten rusten.
  • Doop de ijsschep in de olie,zodat de bol strak goed los zal laten van de ijsknijper en strijk de ijsknijper af tegen de zijkant van de kom. Laat een bol beslag in de hete olie glijden.
  • In een braadpan van 24 cm kun je er 4 tegelijk bakken. Doe hem niet te vol, want de oliebollen zetten nog wat uit en anders zal het vet te hard afkoelen.
  • Bak de oliebollen in 5-6 minuten gaar en goudbruin. Draai de oliebollen halverwege de baktijd een keer op.
  • Haal de oliebollen uit de olie met behulp van een schuimspaan en laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de oliebollen zo vers mogelijk met wat poedersuiker.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!


Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het superleuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @marielleindekeuken of Instagram met @marielleindekeuken.nl en hashtag #marielleindekeuken

Wil je geen recept, nieuwtjes en winacties meer missen? Volg mij dan op Facebook en/of Instagram.



Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating