Basisrecept zelf oliebollen bakken

1 comment

Mijn moeder zorgt al zo’n 40 jaar de oliebollen voor oudejaarsavond, dus ook dit jaar laat ik het aan mijn moeder over. Maar een oliebollenrecept mocht natuurlijk niet ontbreken, dus ging ik zelf aan de slag.

Het resultaat is een heerlijke luchtige oliebol geworden. Ik bakte oliebollen zonder krenten en rozijnen, omdat Marco en ik dat het lekkerst vinden. Wil je toch krenten en/of rozijnen toevoegen, voeg dan ca 100 gr gewelde rozijnen en 100 gr gewelde krenten toe. Of alleen 200 gr gewelde rozijnen.

Serveer de oliebollen zo vers mogelijk.

Oliebollen

4.3 van 4 stemmen
Porties 20 oliebollen

Ingrediënten

  • 500 gr bloem ik gebruikte Amerikaanse patentbloem van Graan & Zo
  • 500 gr melk handwarm
  • 25 gr boter gesmolten
  • 16 gr droge (instant) gist
  • 25 gr basterdsuiker
  • 10 gr zout
  • 1 grote Jonagold appel in kleine blokjes gesneden, formaat rozijn
  • 50 gr ei (1 middelgroot ei)
  • 1 tl vanille-extract

Verder nodig

  • 2 ltr zonnebloemolie
  • poedersuiker

Materiaal

  • ijsknijper
  • schuimspaan
  • keukenpapier
  • braadpan van 24 cm of een frituurpan
  • keukentermometer bij gebruik van een braadpan

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 50 graden.
  • Doe de bloem, basterdsuiker, zout en gist in de ruime kom en meng door elkaar.
  • Klop het ei los en giet dit samen met de melk, gesmolten boter en vanille-extract bij het droge mengsel.
  • Mix het geheel ca 3 miniuten goed door met de mixer tot het beslag goed gemengd en vloeiend is.
  • Spatel de blokjes appel erdoor.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek.
  • Schakel de oven uit en zet de schaal ca 40 minuten in de oven, tot het beslag mooi gerezen is.
  • Giet ondertussen de zonnebloemolie in een braadpan en verwarm tot 180 graden, gebruik hiervoor de thermometer om de temperatuur te controleren. Of gebruik een frituurpan.
  • Haal de kom uit de oven en roer het beslag kort door. Laat het beslag 3 minuten rusten.
  • Doop de ijsschep in de olie,zodat de bol strak goed los zal laten van de ijsknijper en strijk de ijsknijper af tegen de zijkant van de kom. Laat een bol beslag in de hete olie glijden.
  • In een braadpan van 24 cm kun je er 4 tegelijk bakken. Doe hem niet te vol, want de oliebollen zetten nog wat uit en anders zal het vet te hard afkoelen.
  • Bak de oliebollen in 5-6 minuten gaar en goudbruin. Draai de oliebollen halverwege de baktijd een keer op.
  • Haal de oliebollen uit de olie met behulp van een schuimspaan en laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de oliebollen zo vers mogelijk met wat poedersuiker.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

One Comment

  1. volker Koch

    Beste Mariëlle,
    ik heb je recept uitgeprobeerd en vind de Oliebollen echt superlekker. Het idee van bruin bier is fantastisch, het maakt het een stuk luchtiger, ik gebruik vaak gewoon mineraalwater met gas en gebruik minder melk voor pannenkoeken, het maakt het lekker luchtig.

    Ik ken een zeer vergelijkbaar recept dat alleen op Goede Vrijdag voor Pasen in Westfalen wordt gebakken. Ik weet niet zeker of het hetzelfde is als Oliebollen of dat het een soort poffertjes is, we noemen ze “Struwen”, maar veel eenvoudiger dan de oliebolletjes

    In de geschiedenis worden ze voor het eerst vermeld in 1090 over het klooster Freckenhorst, dat in het jaar 1090 de nonnen van het klooster op “Witte Donderdag” Struwen (een “zoet pannendeeg”) als vastengerecht ontvingen. Struwen is nog steeds een populair vastengerecht in katholieke gebieden op “Goede Vrijdag”. Ze zijn erg lekker en maken je vooral erg vol.
    Helaas zijn de originele recepten niet doorgegeven. Maar toch, hier is een recept voor Struwen:
    500 g bloem
    375 ml melk
    40 g gist
    2 el suiker
    2 eieren
    1/2 tl zout
    30 g boter gesmolten
    1 geraspte citroenschil
    125 g rozijnen
    Olie of reuzel om te bakken

    Procedure:
    1. Doe de bloem in een kom. Doe de verkruimelde gist in een holte, bestrooi met een beetje suiker en giet er met zoveel handwarme melk over tot de holte goed bedekt is.
    2. Laat de gist 20 min. rijzen, voeg dan de overige ingrediënten toe en kneed tot een afgeplat deeg.
    3. Verwarm het deeg en 1-1,5 uur. Loslaten.
    4. Verhit het vet in de pan en bak 2 el deeg aan beide kanten (met een ijsportioneerder) goudbruin.
    5. Bestrooi de struws met kaneel en suiker en serveer heet.

    Heel erg bedankt voor de uitstekende blog en de geweldige recepten en al het werk dat je hebt gedaan om alles te delen. Groeten uit Duitsland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating