Boekentip: Nog meer kleine taartjes van Petit Gâteau + recept voor Crema Catalana taartjes

0 reacties

Ook zo’n fan van kleine taartjes oftewel tartelettes? Met Nog meer kleine taartjes leer je de enige, echte taartjes van Petit gâteau bakken. In dit vervolg op Kleine taartjes en Kleine hartige taartjes leer je nog meer nieuwe, heerlijke variaties van de enige,echte taartjes van Petit gâteau bakken.

Ontdek nieuwe bodems met citroen, amandel of pistache en proef originele toppings als chocomousse en fruitige gelei. Met als extra een kleine tour du monde én recepten voor vegan glutenvrije en lactosevrije bodems. Voor bakkers van elk niveau die graag tartelettes maken, en alle bakkers die er maar geen genoeg van kunnen krijgen.

Review Nog meer kleine taartjes

Een jaar geleden vertelde ik jullie over het boek Kleine hartige taartjes van Petit Gâteau, een boek vol met heerlijke kleine hartige taartjes.

Onlangs bracht Meike Schaling een nieuw boek uit, Nog meer kleine taartjes. Het vervolg op het eerste boek Kleine taartjes. Meike Schaling is samen met Patrice Andrieu eigenaar van de enige écht Franse patisserie in Amsterdam, genaamd Petit gâteau. Daar vliegen dagelijks de meest lekkere taartjes over de toonbank.

In haar derde boek deelt Meike nog meer recepten voor kleine zoete taartjes. Voor dit boek wist zij weer veel mooie nieuwe taartjes te verzinnen.

Het boek begint met het verhaal van Petit Gâteau, leuk om te lezen voor als je Petit Gâteau nog niet kende. Daarna volgt nog wat uitleg over het boek en de gebruikte materialen.

De recepten zijn opgedeeld in meerdere hoofdstukken. Om te beginnen met basisrecepten voor het deeg, biscuits, trempeersiroop en crèmes & mousses. In de volgende hoofdstukken worden deze basisrecepten samengebracht in de vorm van heerlijke taartjes. Fruittaartjes, chocoladetaartjes, ganaches, en nog meer taartjes.

Bij elk recept staat een prachtige foto, alles ziet er fantastisch lekker uit.

Conclusie

Een mooi boek voor zowel de beginnende als de gevorderde bakker. Leuk om cadeau te geven en te krijgen. Kleine taartjes doen het altijd goed en staan super gezellig op een mooie schaal. Het boek bevat als extra recepten voor vegan, glutenvrije en lactosevrije bodems. Zo is er voor iedereen wel een taartje te maken.

Ben je ook enthousiast geworden over Nog meer kleine taartjes?

Nog meer kleine taartjes is o.a. verkrijgbaar bij bol.com voor € 18,50 en is tevens als e-book verkrijgbaar voor € 11,99.

Titel: Nog meer kleine taartjes
Auteur: Meike Schaling, Petit Gâteau
Prijs: € 18,50
ISBN 9789021578620
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers


Recept Crema catalana

Uit het boek mocht ik van de uitgever een recept met jullie delen. Ik ging voor de Crema catalana. Deze crème lijkt op een crème brûlée, maar komt uit Catalonië. De bereiding is hetzelfde als crème pâtissière.

De taartjes waren verrukkelijk! Lekker als dessert of bij de koffie.

Crema catalana

5 van 1 stem
Porties 12 taartjes

Ingrediënten

Basisrecept deeg

  • 120 gr bloem
  • 50 gr poedersuiker
  • 20 gr amandelmeel
  • mespunt zout
  • 75 gr koude boter
  • 12 -14 gr biologisch ei

Crema catalana

  • 375 gr melk
  • 1/2 kaneelstokje
  • 1/2 steranijs
  • merg van een vanillestokje (ik verving het door een tl vanille extract, omdat een stokje erg prijzig is)
  • geraspte schil van een 1/2 onbespoten limoen
  • geraspte schil van een 1/2 onbespoten sinaasappel
  • 75 gr fijne kristalsuiker
  • 3 eidooiers
  • 18 gr maïzena
  • rietsuiker voor erop

Verder nodig

  • 12 bakringen van 6 cm doorsnede
  • uitsteker van 9 cm doorsnede
  • brûléebrander

Instructies
 

Basisrecept deeg

  • Doe de bloem, poedersuiker, het amandelmeel en zout in een kom.
  • Breek de koude boter in stukjes en verdeel die over de droge ingrediënten.
  • Wrijf de boter en de droge ingrediënten door elkaar net zolang tot er een kruimelig deeg ontstaat.
  • Kluts het ei.
  • Doe 12 à 14 gr ei bij het deeg en kneed alles tot een samenhangende deegbal. Als het deeg erg plakkerig is, voeg je een beetje bloem toe; als het deeg te droog is een paar druppels ei.
  • Verpak de deegbal in plasticfolie en leg de bal 1 uur in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even.
  • Bestuif het werkvlak en de deegroller met een beetje bloem.
  • Druk de deegbal plat en rol het deeg gelijkmatig uit tot ongeveer 3 mm dik.
  • Steek rondjes uit met de deegsteker.
  • Leg het deegrondje op de taartring en druk het deeg voorzichtig naar beneden en tegen de wanden van de ring aan.
  • Snijd het overtollige deeg netjes langs de rand weg en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem.
  • Rol het overgebleven deeg opnieuw uit en steek weer rondjes uit, tot het deeg op is.
  • Zet de gefonceerde taartjes 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor tot 160 / 170 graden.
  • Leg de taartbodems op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in ongeveer 20 à 25 minuten gaar. De baktijd hangt af van de oven en de temperatuur.
  • Houdt de taartbodems de eerste minuten in de gaten. Soms komen ze omhoog; prik in dat geval dan nog een paar gaatjes in de bodem.

Vulling

  • Breng in een pan 325 gr melk met het kaneelstokje, de steranijs, het vanillemerg, de geraspte schil van de onbespoten limoen en onbespoten sinaasappel en de helft van de fijne kristalsuiker aan de kook en laat 15 minuten trekken.
  • Zeef de melk.
  • Roer de eidooiers met de rest van de melk (50 gr), fijne kristalsuiker en maïzena in een kom tot een papje.
  • Breng de gearomatiseerde melk weer aan de kook en giet dit bij het maïzenapapje.
  • Giet alles terug in de pan en roer goed met een garde totdat de crème gaat koken en mooi is gebonden.
  • Vul de taartjes met de crème en laat ze afkoelen.
  • Strooi wat rietsuiker over de taartjes en karamellieseer het bovenste laagje met een brûléebrander.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating