Smoor Djawa, uit de slowcooker of braadpan

4 reacties

Smoor Djawa, heerlijk niet pittig Indonesisch stoofvlees met maar weinig ingrediënten. Lekker met kokosrijst en gebakken uitjes.

In dit recept gaat een eetlepel nootmuskaat. Het lijkt veel, maar het overheerst zeker niet. Mocht je toch bang zijn dat het teveel is, dan kun je natuurlijk ook wat minder gebruiken.

Smoor Djawa

3.4 van 21 stemmen
Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 500 gr sucadelappen in blokjes
  • 75 ml ketjap manis
  • 75 ml water bij gebruik slowcooker
  • 200 ml water bij gebruik braadpan
  • 2 sjalotjes fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 rode peper zonder de zaadjes en fijngesneden
  • 1 el gemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl laos
  • rijstolie of een andere neutrale olie om in te bakken

Instructies
 

Slowcooker

  • Laat het vlees een uur buiten de koelkast op temperatuur komen.
  • Verhit een scheutje olie in een ruime koekenpan en fruit de sjalotjes met de knoflook en rode peper aan.
  • Doe het vlees erbij en bak het vlees even aan.
  • Voeg 75 ml water, ketjap, nootmuskaat, gemberpoeder en de laos toe en breng zachtjes aan de kook.
  • Giet het geheel in de slowcooker.
  • Leg het deksel op de slowcooker en laat het geheel 7-8 uur stoven tot het vlees heerlijk zacht is en bijna uit elkaar valt.
  • Giet het vocht uit de slowcooker in een koekenpan. Laat het vlees in de slowcooker zitten en zet de slowcooker op de warmhoudstand.
  • Laat het vocht op middelhoog vuur inkoken, tot er bijna niets meer van over is en het vocht bijna aanbakt aan de pan.
  • Schep het vocht weer bij het vlees en roer nog even goed door elkaar.

Braadpan

  • Laat het vlees een uur buiten de koelkast op temperatuur komen.
  • Verhit een scheutje olie in een braadpan en fruit de sjalotjes met de knoflook en rode peper aan.
  • Doe het vlees erbij en bak het vlees even aan.
  • Voeg 200 ml water, ketjap, nootmuskaat, gemberpoeder en de laos toe en breng zachtjes aan de kook.
  • Leg het deksel op de pan en laat het geheel minimaal 3,5 – 5 uur stoven op het laagste pitje tot het vlees heerlijk zacht is en bijna uit elkaar valt.
  • Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan. Zet het vlees even afgedekt apart.
  • Laat het vocht op middelhoog vuur inkoken, tot er bijna niets meer van over is en het vocht bijna aanbakt aan de pan.
  • Doe het vlees weer in de pan en meng door elkaar. Warm nog even goed door.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

4 Reacties

  1. Goedeavond. Ik lees graag de recepten hier, vind hier inspiratie. Maar nu vraag ik me af: is het werkelijk een eetlepel nootmuskaat? In de slowcooker moet je wat meer kruiden gebruiken dan in een braadpan hebben ze me verteld, maar.. een hele eetlepel, klopt dat echt?

  2. Ik kom weinig recepten tegen met nootmuskaat laat staan met 1 EETLEPEL. Heb me er echter aan overgegeven vertrouwend op de deskundigheid van Marielle. Deze hoeveelheid nootmuskaat is zeer overheersend gebleken en geeft een wat bittere smaak aan het vlees. Valt niet lekker. Zonde van alle moeite en geld! In de keuken is je eigen gevoel bij recepten onmisbaar, had ik dat nu ook maar gevolgd.

    • Mariëlle in de Keuken

      Wat jammer dat het niet in de smaak is gevallen Astrid. Misschien heb je over de tekst boven het recept heen gelezen? “In dit recept gaat een eetlepel nootmuskaat. Het lijkt veel, maar het overheerst zeker niet. Mocht je toch bang zijn dat het teveel is, dan kun je natuurlijk ook wat minder gebruiken.”

  3. Marielle, dat had ik gelezen en omdat jij aangeeft dat een eetlepel niet overheerst heb ik die hoeveelheid aangehouden. Het overheerst echter wel, dus die opmerking zou ik aanpassen (is een tip).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating