Smoor Djawa, heerlijk niet pittig Indonesisch stoofvlees met maar weinig ingrediënten. Lekker met kokosrijst en gebakken uitjes.
In dit recept gaat een eetlepel nootmuskaat. Het lijkt veel, maar het overheerst zeker niet. Mocht je toch bang zijn dat het teveel is, dan kun je natuurlijk ook wat minder gebruiken.

Smoor Djawa
Ingrediënten
- 500 gr sucadelappen in blokjes
- 75 ml ketjap manis
- 75 ml water bij gebruik slowcooker
- 200 ml water bij gebruik braadpan
- 2 sjalotjes fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 rode peper zonder de zaadjes en fijngesneden
- 1 el gemalen nootmuskaat
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl laos
- rijstolie of een andere neutrale olie om in te bakken
Instructies
Slowcooker
- Laat het vlees een uur buiten de koelkast op temperatuur komen.
- Verhit een scheutje olie in een ruime koekenpan en fruit de sjalotjes met de knoflook en rode peper aan.
- Doe het vlees erbij en bak het vlees even aan.
- Voeg 75 ml water, ketjap, nootmuskaat, gemberpoeder en de laos toe en breng zachtjes aan de kook.
- Giet het geheel in de slowcooker.
- Leg het deksel op de slowcooker en laat het geheel 7-8 uur stoven tot het vlees heerlijk zacht is en bijna uit elkaar valt.
- Giet het vocht uit de slowcooker in een koekenpan. Laat het vlees in de slowcooker zitten en zet de slowcooker op de warmhoudstand.
- Laat het vocht op middelhoog vuur inkoken, tot er bijna niets meer van over is en het vocht bijna aanbakt aan de pan.
- Schep het vocht weer bij het vlees en roer nog even goed door elkaar.
Braadpan
- Laat het vlees een uur buiten de koelkast op temperatuur komen.
- Verhit een scheutje olie in een braadpan en fruit de sjalotjes met de knoflook en rode peper aan.
- Doe het vlees erbij en bak het vlees even aan.
- Voeg 200 ml water, ketjap, nootmuskaat, gemberpoeder en de laos toe en breng zachtjes aan de kook.
- Leg het deksel op de pan en laat het geheel minimaal 3,5 – 5 uur stoven op het laagste pitje tot het vlees heerlijk zacht is en bijna uit elkaar valt.
- Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan. Zet het vlees even afgedekt apart.
- Laat het vocht op middelhoog vuur inkoken, tot er bijna niets meer van over is en het vocht bijna aanbakt aan de pan.
- Doe het vlees weer in de pan en meng door elkaar. Warm nog even goed door.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Goedeavond. Ik lees graag de recepten hier, vind hier inspiratie. Maar nu vraag ik me af: is het werkelijk een eetlepel nootmuskaat? In de slowcooker moet je wat meer kruiden gebruiken dan in een braadpan hebben ze me verteld, maar.. een hele eetlepel, klopt dat echt?