Meringue kusjes met chocolade en hazelnoot

0 reacties

Heerlijke meringue kusjes, van toefjes stijfgeklopt eiwitschuim welke op lage temperatuur zijn gedroogd in de oven. Lekker bij de koffie of thee en een leuk receptje om eiwitten op te maken als je deze over hebt.

Het basisrecept is van Peggy Porschen, deze staat in haar boek Boutique baking. Peggy maakt ze in allerlei kleurtjes door er wat kleurstof aan toe te voegen. Ik hield ze wit en doopte ze na het drogen nog even in de pure chocolade en stukjes hazelnoot. Zó lekker, voor je het weet zijn ze op!

Om de meringue kusjes goed te kunnen dippen heb je voldoende gesmolten chocolade nodig. Ik hield ongeveer 50 gram over. Mocht je ook nog wat gesmolten chocolade over houden dan kun je er eventueel wat pinda’s doorheen roeren en deze in kleine hoopjes laten drogen, voor heerlijke pinda rotsjes.

Meringue kusjes met chocolade en hazelnoot

Heerlijke meringue kusjes, van toefjes stijfgeklopt eiwitschuim, met pure chocolade en stukjes hazelnoot.
No ratings yet
Porties 35 stuks

Ingrediënten

Meringue kusjes

  • 65 gr eiwit van 2 middelgrote eieren
  • 65 gr fijne kristalsuiker
  • 65 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • snufje zout

Verder

  • 200 gr pure chocolade callets ik gebruikte de callets van Callebaut
  • 125 gr hazelnoten
  • gekarteld spuitmondje, ik gebruikte nr. 12
  • spuitzak

Instructies
 

Meringue kusjes

  • Verwarm de oven voor op 80 graden (boven- en onderwarmte).
  • Doe de eiwitten met een snufje zout in de kom van de keukenmachine.
  • Mix de eiwitten op een hoge stand tot ze schuimig worden.
  • Voeg langzaam al kloppend de fijne kristalsuiker toe.
  • Blijf doorkloppen tot de eiwitten goed stijf en mooi glanzend zijn.
  • Voeg tegen het einde ook het vanille extract toe.
  • Zeef de poedersuiker boven de kom en spatel de poedersuiker voorzichtig door de meringue met een siliconen spatel. Spatel niet langer dan nodig.
  • Doe de meringue in een spuitzak met het spuitmondje en spuit ca 35 kleine toefjes van ca 3,5 cm doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Schuif de bakplaat in de oven en laat de meringue kusjes 2,5 uur drogen.
  • Schakel de oven uit en zet de deur op een kier. Laat de meringue kusjes een half uurtje afkoelen in de oven.

Dippen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven-en onderwarmte).
  • Leg de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Hak de hazelnoten fijn en laat ze goed afkoelen.
  • Smelt 180 gr chocolade au bain-marie. Dit doe je door een klein laagje water in een pan zachtjes aan de kook te brengen en er een kom in te hangen, zonder dat de bodem van de kom het water raakt. (Gewoon chocolade smelten kan ook, maar dan zal het drogen veel langer duren en zal de chocolade mat opdrogen.)
  • Verwarm de chocolade tot 50 graden en laat afkoelen tot 38 graden. Voeg dan de rest van de chocolade toe en laat afkoelen tot 32 graden.
  • Probeer nu snel te werken. Dip de onderkant van de meringue kusjes in de gesmolten chocolade en dan in de stukjes hazelnoot. Leg de gedipte meringue kusjes op een vel bakpapier om de chocolade uit te laten harden.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating