Hartig monkey bread met rode pesto

0 reacties

Monkey bread, ook wel apenbrood, is een zoet en plakkerig plukbrood bestaande uit allemaal losse stukjes deeg.

Ik maakte een hartige variant met pesto rosso (rode pesto). Super lekker, je blijft er van eten. Het allerlekkerst met zelfgemaakte rode pesto, het recept voor de pesto kun je hier vinden.

Hartig monkey bread met rode pesto

4 van 1 stem
Porties 1 brood

Ingrediënten

Deeg

  • 270 gr bloem
  • 180 gr semolina
  • 6 droge (instant) gist
  • 9 gr zout
  • 40 gr olijfolie
  • 10 gr suiker
  • 270 water
  • Verder

Verder

  • 1 recept pesto rosso of kant- en klaar, ca 200 gr
  • 10 gr fijngeraspte parmezaan
  • een vel bakpapier
  • scheutje olijfolie
  • bakring of springvorm van 20 cm doorsnede

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in de kom van de keukenmachine en kneed in ca 15 minuten tot een mooi soepel deeg. Of met de hand in ca 20 minuten.
  • Vet een ruime kom in met een scheutje olijfolie. Bol het deeg losjes op en leg het in de ingevette kom met de onderkant naar boven. Draai de deegbal om, zodat alle kanten van het deeg bedekt zijn met een laagje olijfolie.
  • Dek de kom af met bijvoorbeeld een pedaalemmerzak of een theedoek en laat een uur rijzen. Het deeg is voldoende gerezen als er een gat in het deeg blijft staan als je er met je vinger in prikt.
  • Rol het deeg uit tot een worst van ca 30 cm.
  • Snij de worst in 8 gelijke stukken. Snij deze 8 stukken door midden, dan heb je er 16. Ook deze weer doormidden, dan heb je er 32. En ook deze weer allemaal doormidden, dan heb je er 64.
  • Maak een prop van het bakpapier en vouw hem weer uit. Bekleed hiermee de bakring of springvorm.
  • Bol alle stukjes losjes op, dit hoeft niet super netjes. En meng voorzichtig de pesto door de bolletjes deeg.
  • Leg een laag bolletjes in de bakring of springvorm en daar bovenop nog een laagje.
  • Dek het brood af met folie en laat een uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Verwarm een braadslede of diepe bakplaat onderin de oven mee.
  • Kook aan het einde van de rijstijd ook een kopje water.
  • Verdeel de fijngeraspte parmezaan over het brood. Zet het brood in de voorverwarmde oven en giet het kopje water in de braadslede. Hierdoor ontstaat er stoom, waardoor het brood nog beter zal rijzen en de korst minder snel zal kleuren.
  • Bak 20 minuten.
  • Doe de opendeur open en haal de braadslede eruit. Zet de oven terug naar 180 graden (boven- en onderwarmte) en bak het brood nog 15 minuten. Leg eventueel halverwege een stukje aluminiumfolie op het brood als het brood te hard kleurt.
  • Laat het brood een beetje afkoelen op een rooster en serveer lauwwarm.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating