Hazelnoot-schuimgebak in een glaasje

3 reacties

Al eerder deelde ik mijn recept voor hazelnootgebak met jullie, hazelnootgebak is hét gebak van Dordrecht en omstreken.

Ik had nog wat hazelnoten in huis en bedacht een makkelijkere en snellere versie van dit heerlijke gebakje. Namelijk hazelnootgebak in een glaasje, eigenlijk een kruising tussen hazelnootgebak en Eton mess. Makkelijker om te maken, maar ook héél erg lekker!

Hazelnoot-schuimgebak in een glaasje

Hét beroemde Dordtse hazelnootgebak, maar dan in een glaasje. Makkelijker om zelf te maken en ook erg lekker.
3.9 van 23 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Dessert, Gebak
Porties 4 personen

Ingrediënten

Hazelnootschuim

  • 2 eiwitten
  • snufje zout
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 65 gr hazelnoten zonder velletje
  • 65 gr poedersuiker
  • 10 gr maizena

Afwerking

  • 350 ml slagroom
  • 3 el fijne kristalsuiker
  • 4 hele hazelnoten

Instructies
 

Hazelnootschuim

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
  • Rooster de hazelnoten 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Hak de hazelnoten grof. De oven kan aan blijven staan.
  • Klop de eiwitten goed stijf met een snufje zout, voeg halverwege al kloppend de fijne kristalsuiker toe.
  • Zeef de poedersuiker met de maïzena boven het opgeklopte eiwitschuim, doe gehakte hazelnoten erbij en spatel voorzichtig door.
  • Verdeel 8 hoopjes van het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en smeer uit tot cirkels van ca 6 cm doorsnede.
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak ca 40 minuten op 170 graden (boven- en onderwarmte). Na het bakken moet het hazelnootschuim lichtbruin en krokant zijn.
  • Laat het hazelnootschuim helemaal afkoelen.
  • Verkruimel het hazelnootschuim in grove stukjes.

Afwerking

  • Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop de slagroom met een mixer stijf.
  • Verdeel een laagje van de hazelnootschuim-kruimels over 4 glaasjes.
  • Verdeel met een spuitzak of een lepel de helft van de slagroom erover.
  • Verdeel nog een laagje van de hazelnootschuim-kruimels over de glaasjes.
  • Verdeel de rest van de slagroom erover.
  • Verkruimel tenslotte nog wat van het hazelnootschuim fijn voor bovenop de slagroom, samen met een heel hazelnootje.
  • Zet de glaasjes een half uur tot een uurtje in de koelkast, zodat het hazelnootschuim ietsjes zachter wordt. Maar wacht ook niet te lang, dan is het schuim te zacht.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

3 Reacties

  1. Hoi Mariëlle,
    Klopt het dat je dit dus niet een dag van te voren al kan maken, maar echt last minute bij elkaar moet doen? We willen dit voor een bruiloft maken, maar dan moeten we het de dag ervoor al naar de locatie brengen….

    • Mariëlle in de Keuken

      Als je ze te lang van tevoren maakt zakken ze helaas in, net als met de echte Brokking gebakjes. Bij Brokking zelf krijg je gebakjes uit de diepvries als je ze pas ‘s middags komt halen. Mijn eigen versie heb ik nog niet geprobeerd in te vriezen. Je zou het kunnen uitproberen van tevoren.

  2. lekker recept, wel jammer dat er zoveel taalfouten in staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating