Boekentip: Sodabrood uit eigen oven + recept voor Rennybrood

Levine van Doorne heeft jarenlange ervaring met brood bakken. Levine heeft een succesvol blog “Uit de Keuken van Levine” en geeft workshops aan beginnende en gevorderde bakkers. 

Levine maakte al drie succesvolle boeken over Brood bakken: Brood uit eigen oven (2014), Brood 2 met zuurdesem of gist uit eigen oven (2016) en Broodjes uit eigen oven (2019).

Review Sodabrood uit eigen oven

Voor Sodabrood uit eigen oven werkte Levine samen met thuisbakker Freerk Bos. Freerk leerde van Levine bijna alles wat er over brood bakken te leren valt. In Sodabrood uit eigen oven combineren ze hun baktalent. In januari 2020 ontstond het idee voor dit boek. Niet veel later kwamen we in de coronacrisis. Levine haar workshops stopten en Freerk zijn werk in de culturele sector werd zwaar getroffen. Samen storten zij zich volledig op het bakken van sodabrood en het maken van dit boek. Met een geweldig mooi resulaat!

Dit boek bevat maar liefst 56 recepten voor brood dat rijst op baksoda in plaats van gist of desem. Het brood rijst door een reactie tussen het baksoda en een zuur, zoals bijvoorbeeld karnemelk. Hier proef je overigens niets van, het brood smaakt niet zuur! Het voordeel hiervan is dat het brood snel klaar is, het brood hoeft niet eerst uren te rijzen op het aanrecht, maar hoeft alleen maar in de oven te rijzen. In ruim een uurtje tijd kun je al een heerlijk zelfgebakken brood klaar hebben.

Verder heb je geen speciaal, elektrisch, gereedschap nodig. Het mengen kan gewoon met de hand. Dat er nog zoveel mogelijk was om op deze manier brood te bakken had ik ook niet gedacht. Het boek bevat bijvoorbeeld basisrecepten voor eenvoudige broden, zoals wit brood, maisbrood en speltbrood. Hartige broden, zoals kaas-paprika, spinazie-feta, gekaramelliseerde ui-rozemarijn en oude kaas-ui. Maar ook zoete broden, zoals abrikoos-chocolade-sinaasappel, appel-rozijn-pecan, banaan-walnoot en peperoek-parelsuiker. Stuk voor stuk heerlijke broden.

Bij ieder recept staat bovendien ook nog een optie om het brood glutenvrij of lactosevrij te bakken. De recepten zijn allemaal duidelijk beschreven, zoals we gewend zijn in de eerdere boeken van Levine.

Conclusie

Een aanrader voor iedereen die van brood bakken houdt of hier misschien wel mee wil beginnen. Een boek dat zeker regelmatig uit de boekenkast zal komen. Hoe leuk om ieder weekend weer een ander versgebakken brood op tafel te zetten?

Ben je ook enthousiast geworden over “Sodabrood uit eigen oven”?

Sodabrood uit eigen oven is o.a. verkrijgbaar bij bol.com voor € 22,50.

Titel: Sodabrood uit eigen oven
Auteur: Levine van Doorne en Freerk Bos
Prijs: € 22,50
ISBN 9789462502550
Uitgeverij: Forte Uitgevers BV

Bekijk op bol.com

Recept Rennybrood

De moeder van Freerk bakte dit brood regelmatig in Freerks jeugd. Ze serveerde het bij de koffie, nog altijd is dit een populair recept binnen de familie. Ik bakte het brood met Zeeuwse bloem. Het brood bakte bij mij wat scheef in de oven, maar dat maakte het brood niet minder lekker. Het resultaat was heerlijk!

Recept afdrukken Pin recept
0 van 0 stemmen

Rennybrood – kaneel – vanille

Ingrediënten

Droge mix

  • 400 gr speltbloem Zeeuwse bloem of patisseriebloem
  • 6 gr baksoda
  • 6 gr zout
  • 2 gr Ceylon kaneel

Natte mix

  • 300 gr karnemelk
  • 20 gr appelciderazijn
  • 120 gr lichte basterdsuiker
  • 50 gr ei
  • 3 gr vanille-extract

Glazuur

  • 60 gr poedersuiker
  • 7,5 gr melk
  • 2 gr vanille-extract
  • 0,5 gr Ceylon kaneel

Verder

  • Bakblik van ca 20 – 11 cm ingevet en bekleed met bakpapier

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210 graden (boven- en onderwarmte).
  • Zeef boven een ruime kom de bloem, baksoda, zout en kaneel.
  • Meng in een schenkbeker karnemelk, appelciderazijn, basterdsuiker, ei en vanille-extract.
  • Schenk de natte mix bij de droge mix en meng tot er geen losse bloem meer te zien is. Schraap het deeg bij elkaar.
  • Vul het bakblik en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een natte lepel. Bestrooi eventueel met bloem of meel.
  • Maak met een scherp, nat mes een snee tot op de bodem van het bakblik over de lengte van het deeg.
  • Zet het bakblik in het midden van de oven en bak het brood in 40 – 45 minuten gaar.
  • Dek de bovenkant, als die te snel kleurt, na ongeveer 30 minuten af met aluminiumfolie.
  • Het brood is gaar als een satéprikker die tot in het midden van het brood is geprikt er schoon uitkomt.
  • Til het brood aan het bakpapier uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.
  • Roer poedersuiker, melk, vanille-extract en kaneel door elkaar. Druip het glazuur over het brood.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken


Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het superleuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @marielleindekeuken of Instagram met @marielleindekeuken.nl en hashtag #marielleindekeuken

Wil je geen recept, nieuwtjes en winacties meer missen? Volg mij dan op Facebook en/of Instagram.

Voor deze recensie heb ik het boek opgestuurd gekregen, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating