Boekentip: Het Nederlands bakboek + recept voor amandelrondo’s

0 reacties

Nederland een land zonder culinaire cultuur? Onzin! In Het Nederlandse bakboek van Gaitri Pagrach-Chandra ontdek je dat als het gaat om bakken, Nederland juist een lange traditie en eigen identiteit heeft. Net als de Fransen hebben wij een unieke bakcultuur, met baksels voor allerlei feestdagen, zoals de oliebol of Duivekater, en streekgebonden baksels, zoals de bekende bolus en de misschien minder bekende Amsterdamse korstjes. Vaak zitten er achter het ontstaan van deze baksels de mooiste verhalen. In dit historische receptenboek lees je die verhalen én vind je alle recepten. Uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar.

Review Het Nederlands bakboek

In 2012 werd Het Nederlands bakboek voor het eerst uitgebracht. Gaitri Pagrach-Chandra is geboren in Brits-Guyana en heeft Indiase voorouders. Toen zij met een Nederlandse man trouwde belandde ze in een klein dorpje in de Betuwe. Bij de bakker ontdekte ze dat er naast brood ook allerlei lekkers verkocht werd. Maar dat hiervan weinig bij de Nederlanders zelf thuis gebakken werd. Daarom besloot zij in de loop der jaren alle Nederlandse bakspecialiteiten thuis na te maken. En zo ontstond uiteindelijk dit bakboek met traditionele bakrecepten voor de thuisbakker.

Het boek is opgedeeld in 10 hoofdstukken: De Bakker, Brood, Beschuit, Kruidkoek, Taart, koek & kleine traktaties, Vlaaien, Koekjes, Pannenkoeken, Wafels en Feest. En bevat veel bekende bakspecialiteiten, zoals: tijgerbollen, suikerbrood, ontbijtkoek, Amsterdamse korstjes, appeltaart, amandelbroodjes, Bossched bollen, vlaaien, kletskoppen, eierkoeken, poffertjes, wafels, bolussen, speculaas, oliebollen en nog veel meer lekkers uit Nederland.

Daarnaast bevat ieder hoofdstuk een stuk geschiedenis over de betreffende Nederlandse bakspecialiteit, wat erg leuk is om te lezen. Met daarbij foto’s van vroeger. De recepten zijn allemaal duidelijk beschreven en de ingrediënten zijn gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Niet ieder recept bevat een foto, maar dat is niet zo heel erg.

Conclusie

Een aanrader voor iedereen die van bakken houdt en het leuk vindt om typisch Nederlandse baksels te bakken.

Ben je ook enthousiast geworden over “Het Nederlands bakboek”?

Het Nederlands bakboek is o.a. verkrijgbaar bij bol.com voor € 17,50.

Titel: Het Nederlands bakboek
Auteur: Gaitri Pagrach-Chandra
Prijs: € 17,50
ISBN 9789021579641
Uitgeverij: Kosmos

Bekijk op bol.com


Recept amandelrondo’s

Als ze rond zijn heten ze ‘rondo’s’, en als ze schuitvormigzijn ‘kano’s’. Alleen de vorm is anders, maar in beide gevallen bedekt geurig goudkleurig deeg een heerlijke vulling van amandelspijs. De bakker gebruikt lage metalen ringen met rechtopstaande randen, die daar speciaal voor zijn gemaakt. Hij zet de gebakjes in de ringen op een bakplaat en na het bakken kan hij de ringen makkelijk verwijderen. Thuis kun je rondo’s maken in een muffinplaat. Ze zullen aflopende kanten krijgen, maar smaken evengoed voortreffelijk: vooral als je zelfgemaakte amandelspijs gebruikt.

Amandelrondo’s

No ratings yet
Porties 12 stuks

Ingrediënten

 • 250 g tarwebloem
 • 1,5 theelepel bakpoeder
 • 0,25 theelepel zout
 • 165 g koude boter in blokjes
 • 125 g fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker
 • basterdsuiker
 • rasp van 1/4 citroen liefst biologisch
 • 1 ei goed losgeklopt (houd 1 eetlepel apart)
 • 300 g amandelspijs
 • geklopt ei voor de vulling naar behoefte
 • 12 blanke amandelen

Verder nodig

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
 • Zeef de bloem met het bakpoeder en zout boven een kom.
 • Doe de boter erbij en wrijf de blokjes met je vingertoppen door de bloem tot het mengsel op broodkruimels lijkt en alle klontjes boter verdwenen zijn.
 • Meng de suiker en citroenrasp erdoor en voeg het geklopte ei toe.
 • Kneed alles licht door elkaar tot er een soepel, samenhangend deeg ontstaat. Als het deeg te droog of brokkelig is, bijvoorbeeld bij koud weer, kun je een paar druppels water toevoegen.
 • Maak een bal van het deeg. Voelt het deeg te zacht aan of is het een beetje plakkerig, zet het dan een kwartier in de koelkast, goed afgedekt.
 • Verkruimel de amandelspijs in een kom. Kneed er naar behoefte ei door om er een zachte, kneedbare pasta van te maken.
 • Verdeel de pasta in twaalf porties, maak er balletjes van en leg ze op een stuk plasticfolie.
 • Verdeel het deeg eveneens in twaalf gelijke porties.
 • Bestuif je handen met bloem en rol een portie tussen je handpalmen tot een bolletje.
 • Plet het bolletje deeg tot een cirkel met een diameter van 6-7 cm en leg er een bolletje amandelspijs op. Knijp met je vingers in de rand van het deeg om het daar dunner te maken en een beetje uit te rekken. Dit voorkomt dat er een dikke prop aan de onderkant van de rondo komt.
 • Vouw het deeg voorzichtig rond de amandelspijs en knijp het goed dicht. Als het scheurt of breekt, kun je het met je vingers weer samendrukken.
 • Vet de muffinplaat in met boter en bestuif met wat bloem.
 • Leg de gevulde bolletjes in de muffinplaat en druk de bovenkant goed plat. Dit kun je met gestrekte vingers doen of met de onderkant van een glas, voor een netter effect. Herhaal deze instructies totdat alle rondo’s zijn gevormd.
 • Bestrijk de bovenkant van de rondo’s met de achtergehouden eetlepel ei en druk een amandel in het midden.
 • Bak de rondo’s in 20-25 minuten licht goudbruin.
 • Laat ze 5 minuten in de muffinplaat staan. Geef elk rondo een kleine draai met je vingers om hem los van de vorm te maken en leg ze voorzichtig op een rooster om verder af te koelen.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Voor deze recensie heb ik het boek opgestuurd gekregen, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating