Klassieke Tiramisu

Klassieke Tiramisu met verse eieren en alcohol

1 reactie

Met dit recept maak je zelf klassieke Tiramisu, met verse eieren en alcohol.

Tiramisu is een heerlijk Italiaans dessert. Met de smaken van ei, mascarpone, biscuit, koffie, alcohol en cacao. Oorspronkelijk wordt voor dit dessert Marsala wijn gebruikt, ik verving de Marsala door port. Maar je kunt bijvoorbeeld ook Amaretto, rum of cognac gebruiken. Omdat de eieren rauw erin gaan kun je het beste zo vers mogelijke eieren gebruiken.

Door het gebruik van rauwe eieren en alcohol is dit dessert niet geschikt voor iedereen. Laat eventueel de alcohol weg en gebruik een mengsel van half opgeklopte slagroom, half mascarpone.

Omdat de tiramisu een tijdje moet rusten in de koelkast kun je dit dessert prima voorbereiden. Het enige wat je vlak voor serveren nog hoeft te doen is wat cacaopoeder erover strooien met een zeefje.

Savoiardi, lange vingers voor klassieke Tiramisu

Het allerlekkerste resultaat krijg je met de echte Italiaanse lange vingers, ook wel Savoiardi. Deze zijn wat breder dan de lange vingers uit de supermarkt. Je kunt ze o.a. vinden bij Crisp, de groothandels en de Italiaanse delicatesse zaken. Maar als je ze niet kunt vinden kun je natuurlijk ook de gewone lange vingers gebruiken.

Probeer ook eens mijn recept voor eenpersoons tiramisu met Baileys ook erg lekker!

Klassieke Tiramisu

Klassieke Tiramisu

Klassieke Tiramisu

3.2 van 9 stemmen
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 100 ml espresso
  • 50 ml Marsala of Port
  • 100 gr Savoiardi Italiaanse lange vingers, o.a. verkrijgbaar bij Crisp
  • 2 eidooiers
  • 2 eiwitten
  • 300 gr mascarpone
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 10 gr vanillesuiker
  • cacaopoeder
  • snufje zout

Verder nodig

  • een schaal van ca 20x15x5 cm

Instructies
 

  • Klop de eidooiers met de 20 gr fijne kristalsuiker met de vanillesuiker romig in ca 5 minuten.
  • Voeg de mascarpone toe en klop even goed door.
  • Klop de eiwitten in een andere kom met het zout stijf. Voeg halverwege 30 gr fijne kristalsuiker in delen toe.
  • Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het mascarpone mengsel.
  • Meng de espresso met de marsala of port en doop de lange vingers er stuk voor stuk kort in met de gesuikerde kant naar beneden.
  • Leg de helft van de lange vingers met de gesuikerde kan naar beneden in de schaal.
  • Verdeel de helft van het mascarponemengsel erover.
  • Verdeel daar de rest van de lange vingers overheen.
  • En daarover de rest van het mascarponemengsel.
  • Laat de tiramisu minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Bestuif de tiramisu vlak voor serveren met wat cacaopoeder.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

One Comment

  1. goed recept en duidelijk beschreven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating