Zelf Hollandaise saus maken

Comments are Disabled

Gebruik jij nog een pakje of een zakje voor het maken van Hollandaise saus? Met dit recept is dat niet meer nodig, want je maakt het gemakkelijk zelf. En het is natuurlijk ook nog eens veel lekkerder!

Hollandaise saus voor bij de asperges

Hollandaise saus is een klassieke saus welke veel gegeten wordt bij de asperges en egg benedict. De bereidingswijze heeft veel weg van zelfgemaakte mayonaise, maar dan wordt er gebruik gemaakt van gesmolten boter i.p.v. olie.

De Hollandaise saus wordt vaak gemaakt met behulp van een blender of staafmixer. Bij mij lukt deze saus beter op de meer klassieke manier, met au bain-marie. Wel maak ik dan gebruik van een handmixer, dit werkt een stuk sneller dan het met de hand kloppen met een garde.

Zelf Hollandaise saus maken

No ratings yet
Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 125 gr geklaarde boter o.a. te koop bij AH en Jumbo, of zelfgemaakt
  • 2 eidooiers
  • 40 ml witte wijn
  • 15 ml witte wijnazijn
  • kneepje citroensap
  • snufje zout
  • gemalen witte peper

Instructies
 

  • Smelt de geklaarde boter in een pan en zet de warmtebron uit zodra de boter gesmolten is.
  • Giet een laagje water van ca 2 cm in een kookpan en breng het water zachtjes aan de kook.
  • Doe de eidooiers, witte wijnazijn en de witte wijn in een kom en zet de kom op de kookpan, laat het water zachtjes koken.
  • Begin direct te mixen op een lage stand. Mix net zo lang tot het geheel dikker begint te worden, lichter van kleur is en in volume is toegenomen. Bij mij duurde dat ongeveer 3 minuten.
  • Voeg nu een eetlepel van de geklaarde boter toe en blijf mixen. Voeg een volgende eetlepel toe als de boter is opgenomen.
  • Ga net zo lang door tot alle boter is opgenomen de saus de gewenste dikte heeft.
  • Breng de saus op smaak met een kneepje vers citroensap, wat zout en wat gemalen witte peper.
  • Serveer de saus direct. Eventueel kun je de saus heel eventjes warm houden boven de pan met gekookt water, draai dan wel de warmtebron uit en roer regelmatig door met een garde.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Comments are closed.