oranjesoezen zelf maken

De lekkerste oranjesoezen maak je zelf!

0 reacties

Met dit recept maak je zelf 6 heerlijke grote oranjesoezen, gevuld met Zwitserse room en omhuld met oranje gekleurde witte chocolade.

oranjesoezen zelf maken

Oranjesoezen

3 van 3 stemmen
Porties 6 personen

Ingrediënten

Zwitserse roomvulling

  • 500 ml volle melk
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract of een vanille stokje
  • 50 gr custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • snufje zout
  • 500 ml slagroom
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 1 zakje klop-fix

Soezen

  • 105 gr patentbloem
  • 90 gr water
  • 90 gr volle melk
  • 90 gr boter
  • snufje zout
  • 3 eieren

Oranjeglazuur

  • 70 gr fijne kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 200 gr witte chocolade callets of fijngehakt
  • paar druppels oranje voedingskleurstof

Afwerking

  • 200 ml slagroom
  • 6 partjes mandarijn
  • 6 decoratie chocolaatjes

Instructies
 

Zwitserse roomvulling

  • Breng 400 ml melk met 75 gr kristalsuiker en het vanille extract zachtjes aan de kook.
  • Roer in een kom de overige melk, met de overige suiker, eidooiers, custardpoeder en het snufje zout goed door elkaar.
  • Giet een scheutje van de gekookte melk erbij en roer goed door.
  • Giet het mengsel bij de gekookte melk en roer goed door met een garde.
  • Laat op laag vuur enkele minuutjes zachtjes koken tot de juiste dikte.
  • Giet de banketbakkersroom in een schone schaal en dek af met een velletje huishoudfolie. Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen in de koelkast.
  • Klop de slagroom met 2 el fijne kristalsuiker en het zakje klop-fix stijf.
  • Doe de slagroom bij de banketbakkersroom en roer goed door met een garde tot alles goed gemengd is.
  • Doe de Zwitserse room in een spuitzak met een smal spuitmondje en laat de Zwitserse room wat opstijven in de koelkast.

Soezen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de melk, het water, boter en het snufje zout in een pannetje en laat de melk op niet te hoog vuur aan de kook komen en de boter smelten.
  • Haal de pan van het vuur zodra de melk kookt en de boter is gesmolten en voeg de patentbloem toe. Roer goed door met een siliconen spatel of pollepel.
  • Zet de pan terug op het vuur en verwarm het deeg al roerend tot er wat vet uit het deeg komt, dit duurt ca 2 minuutjes.
  • Schep het deeg in een kom en roer het deeg even door.
  • Voeg al roerend één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste ei helemaal is opgenomen in het deeg.
  • Doe het deeg in een spuitzak met groot rond spuitmondje en spuit 6 grote doppen op een met bakpapier beklede bakplaat. Houdt een paar cm afstand, want de soezen zetten nog uit.
  • Druk met een natte vinger de eventuele puntjes iets naar beneden.
  • Bak de soezen in ca 35 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de soezen afkoelen op een rooster.

Vullen

  • Maak een klein sneetje in de onderkant van elk soes.
  • Pak de spuitzak met de banketbakkersroom en vul de soezen via de onderkant.
  • Zet de soezen even in de koelkast om wat op te stijven.

Oranjeglazuur

  • Doe het water met de fijne kristalsuiker bij elkaar in een pan en breng aan de kook.
  • Controleer of de suiker gesmolten is en haal de pan van de warmtebron.
  • Voeg de witte chocolade toe en roer door elkaar. Breng het glazuur op kleur met de oranje voedingskleurstof. Laat het glazuur een beetje afkoelen, tot lauwwarm. Roer af en toe door om een hard laagje te voorkomen.
  • Doe het glazuur in een diep kommetje waar de soezen net in passen en doop de soezen één voor één in het glazuur met de bovenkant naar onderen.
  • Zet de soezen terug in de koelkast en laat het glazuur in ca 10 minuten drogen.

Afwerking

  • Klop de slagroom stijf met het zakje klop-fix en de fijne kristalsuiker.
  • Doe de slagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit toefjes bovenop de soezen.
  • Decoreer de soezen met een partje mandarijn en een chocolaatje.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
oranjesoezen zelf maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating