Rozemarijn-notenbrood

Comments are Disabled

Een heerlijk brood voor bij de borrel, gevuld met noten, rozemarijn en knoflook. Lekker om te dippen in een goede olijfolie.

Heb je nog wat brood over? Bewaar het dan voor eigengemaakte croutons, lekker voor over een salade.

Rozemarijn-notenbrood

No ratings yet
Porties 1 brood

Ingrediënten

Deeg

  • 400 Amerikaans patentbloem ik gebruikte Amerikaans patent van Graan&Zo
  • 6 gr instant gist
  • 8 gr zout
  • 10 gr honing
  • 250 gr lauwwarm water
  • 35 gr olijfolie
  • 1 el fijngehakte verse rozemarijn
  • 3 teentjes knoflook uit de knoflookpers
  • 100 gr geroosterde gemengde noten

Verder nodig

  • een braadpan van 24 cm doorsnede
  • bakpapier
  • rijsmandje van 20 cm doorsnede
  • roggebloem om te bestuiven
  • een stuk bubbeltjesfolie o.a. te koop bij Action

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve de olijfolie en de noten, in de kom van de keukenmachine en kneed een mooi deegje. Voeg na 5 minuten ook de olijfolie toe. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid en liet deze in totaal 15 minuten kneden. Of kneed met de hand in ca 20 minuten.
  • Voeg de noten toe en kneed nog even goed door tot alle noten goed door het deeg gemengd zijn.
  • Vet een kom in met een scheutje olijfolie en bol het deeg losjes op.
  • Leg het deeg met de bovenkant naar beneden in de kom en draai het deeg een keer om, zodat alle kanten van het deeg bedekt zijn met een laagje olie.
  • Dek de kom af en laat 60 minuten rijzen. Wanneer je met je vinger in het midden drukt en het gat blijft staan is het deeg voldoende gerezen.
  • Bestuif het werkblad met een dun laagje bloem en stort het deeg erop.
  • Druk zachtjes de lucht eruit en bol het deeg losjes op.
  • Dek het deeg af met bubbeltjesfolie en laat het deeg 20 minuten rusten.
  • Bestuif het rijsmandje met een dun laagje roggebloem en bol het deeg strak op.
  • Bestuif het opgebolde deeg met wat roggebloem en leg het met de bovenkant naar beneden in het rijsmandje.
  • Dek het rijsmandje af met het bubbeltjesfolie en laat het een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden (boven-en onderwarmte), verwarm de braadpan mee.
  • Stort het gerezen deeg voorzichtig op een stuk bakpapier en haal de braadpan uit de oven (pas op erg heet!). Snij het brood in met een scheermesje.
  • Leg het deeg met bakpapier en al in de braadpan en leg het deksel op de pan. Vergeet niet steeds je ovenwanten aan te doen voordat je de pan beet pakt!
  • Zet de pan terug in de oven en bak het brood 30 minuten.
  • Haal de pan uit de oven en haal het deksel van de pan.
  • Laat het deksel van de de pan en zet terug in de oven. Draai de temperatuur terug naar 210 graden. Bak het brood nog 10 minuten tot het mooi bruin is gekleurd.
  • Hou de pan schuin en schut het brood uit de pan. Laat het brood helemaal afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Comments are closed.