Cakerol met aardbeien en lemoncurd-slagroom

0 reacties

Deze stond al een tijdje op mijn lijstje om te maken. Een cakerol, oftewel een heel dun gebakken biscuit, welke is opgerold met een vulling ertussen. Leuk om te maken en makkelijker dan je misschien denkt.

De slagroom bracht ik op smaak met wat lemoncurd, dit maakt de cakerol net iets frisser. Je kunt de lemoncurd eventueel ook weglaten of vervangen door aardbeienjam. Gebruik ook eens ander fruit, zoals bijvoorbeeld frambozen.

Cakerol met aardbeien

Cakerol gevuld met aardbeienjam, lemoncurd-slagroom en verse aardbeien.
5 van 7 stemmen
Bereidingstijd 45 minuten
Baktijd 8 minuten
Gang Dessert, Gebak
Porties 1 stuk

Keukenbenodigdheden

  • oven
  • grote bakplaat van de oven
  • 2 spuitzakken
  • gekarteld spuitmondje
  • bakpapier
  • hittebestendige kom
  • kookpan
  • handmixer

Ingrediënten

Biscuit

  • 120 gr patentbloem
  • 110 gr fijne kristalsuiker
  • 10 gr vanillesuiker
  • 4 grote eieren
  • snufje zout

Vulling

  • 500 ml slagroom
  • 100 gr aardbeienjam
  • 2 el lemoncurd
  • 30 gr fijne kristalsuiker
  • 1 zakje klop-fix
  • 13 kleine aardbeien gehalveerd
  • 50 gr pure chocolade fijngehakt
  • poedersuiker

Instructies
 

Buiscuit bakken

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (boven-en onderwarmte).
  • Doe de eieren met de fijne kristalsuiker, vanille en het snufje zout in een hittebestendige kom en zet het op een pannetje met kokend water op de hittebron. Klop het eimengsel au bain marie schuimig tot het eimengsel warm aanvoelt.
  • Haal de kom van het pannetje af en klop verder tot het eimengsel licht van kleur, afgekoeld en schuimig is. Zeef de patentbloem erboven en spatel voorzichtig door tot alles goed gemengd is.
  • Giet het beslag op de met bakpapier beklede bakplaat en smeer gelijkmatig uit tot een rechthoek welke net binnen de bakplaat valt.
  • Bak het biscuit in 8 minuten gaar en heel licht gekleurd.
  • Het biscuitmoet na het bakken veerkrachtig aanvoelen en als je er met een cocktailprikker in gaat moet deze er droog uitkomen.
  • Leg een schoon vel bakpapier op het aanrecht en bak het biscuit met bakpapier en al van de bakplaat. Keer het biscuit om boven het schone vel bakpapier. Trek nu het bovenste vel bakpapier eraf.
  • Rol het biscuit met bakpapier en al op vanaf de kortste kant en laat het biscuit met de naad naar beneden helemaal afkoelen.

Vulling

  • Klop de slagroom en voeg zodra de slagroom begint de schuimen de klop-fix toe en vervolgens de fijne kristalsuiker.
  • Klop door tot de slagroom bijna stijf is en voeg de lemoncurd toe.
  • Klop door tot de slagroom stijf is.
  • Rol het biscuit weer uit en snij een randje van de twee kortste kanten weg, dit ziet er net wat mooier uit dan een gebakken randje in en onder de cakerol.
  • Verdeel de aardbeienjam er overheen. Laat aan één van de twee kortste kanten een strookje vrij van een cm. Dit strookje komt aan de onderkant.
  • Zet een beetje slagroom opzij voor de toefjes bovenop en verdeel de rest van de slagroom over de aardbeienjam.
  • Steek 10 gehalveerde aardbeien in de slagroom.
  • Rol het biscuit voorzichtig op, niet te strak, want dan loopt de vulling er uit. Snij voorzichtig met een broodmes de gebakken uiteinden weg.
  • Bestrooi de cakerol met een dun laagje poedersuiker.
  • Smelt ondertussen ook de chocolade au-bain-marie en doe de gesmolten chocolade in een spuitzak. Knip een piepklein puntje eraf en spuit wat gesmolten chocolade over de cakerol.
  • Doe de slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit kleine toefjes op de cakerol.
  • Steek de rest van de gehalveerde aardbeien in de toefjes slagroom.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating