De belangrijkste verschillen tussen een wokpan en koekenpan op een rijtje

0 reacties

In de gemiddelde keuken komen we vandaag de dag allerlei verschillende soorten pannen tegen. Zo heb je ongetwijfeld pannen voor het koken van groenten, pasta’s en aardappels. Voor het bereiden van vlees gebruiken de meeste mensen een koekenpan of een braadpan. Daarnaast hebben veel mensen ook een wokpan in huis. Vaak wordt gedacht dat dit eenzelfde soort pan is als een koekenpan, maar dat is niet het geval. Om dit duidelijk te maken, zet ik hier de belangrijkste verschillen tussen deze twee pannen op een rijtje.

Koekenpan


Doordat de meeste mensen minimaal één koekenpan in huis hebben, weet vrijwel iedereen hoe zo’n pan eruit ziet. De pan heeft een platte bodem, relatief lage rand en lange steel. In een koekenpan kun je verschillende maaltijden bereiden, waaronder vlees en gebakken aardappels. Je kunt er ook pannenkoeken in bakken, al gebruiken veel mensen hier ook een pannenkoekenpan voor.

Het grote voordeel van koekenpannen is dat ze voorzien zijn van een antiaanbaklaag. Deze laag zorgt ervoor dat etenswaren niet aan de bodem van de pan blijven plakken. Hierdoor smaakt jouw eten niet alleen een stuk beter, de kans op aanbranden is bovendien een stuk kleiner als je een koekenpan met antiaanbaklaag gebruikt. 

Wokpan


Veel mensen houden ervan om op zijn tijd een oosters gerecht te eten, zoals bami of nasi. Voor het bereiden van zo’n gerecht wordt regelmatig een koekenpan gebruikt. Niet gek, want zo’n pan heeft een antiaanbaklaag. Toch is het beter om hier een wokpan voor te gebruiken. Waarom? Omdat jouw eten hierdoor vaak net wat beter door smaakt dan wanneer je een koekenpan gebruikt. Een wokpan is vooral ideaal als je gerechten op hoog vuur wilt bereiden. 

Als je een wokpan naast een koekenpan zet, zie je direct een aantal verschillen. Zo heeft een koekenpan redelijk rechte vormen, terwijl een wokpan juist meer bolvormig is. Daarbij komt dat er bij een wokpan vaak een deksel wordt geleverd, terwijl dit bij een koekenpan niet het geval is. De bodem van wokpannen is bovendien vaak dunner dan die van koekenpannen. Bang voor aanbranden hoef je overigens niet te zijn, want de meeste wokpannen hebben een antiaanbaklaag.

Verwar ze niet met een hapjespan


Ondanks dat deze tekst gaat over de verschillen tussen koekenpannen en wokpannen, wil ik de hapjespan hier niet onbelicht laten. Dit komt vooral doordat deze pan door veel mensen bestempeld wordt als koekenpan. De pan heeft een platte bodem en een wat hogere rand dan een koekenpan. Vandaar dat veel mensen een hapjespan ook wel een diepe koekenpan noemen. Door de hogere rand leent zo’n pan zich uitstekend voor het bereiden van stoofpotjes. Daarnaast gebruiken veel mensen een hapjespan om gerechten met saus in te maken. De inhoud van de pan gaat immers minder snel over de rand dan bij een koekenpan.

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*