Vlechtbrood

1 comment

Met dit recept bak je zelf een mooi en lekker vlechtbrood. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar als je goed de stappen volgt is het misschien wel makkelijker dan je denkt.

Processed with MOLDIV

Vlechtbrood

0 van 0 stemmen
Gang Brunch, Lunch, Ontbijt
Porties 1 brood

Ingrediënten

  • 375 gr Amerikaanse patentbloem o.a. verkrijgbaar bij de molen
  • 170 gr water
  • 25 gr boter
  • 1 ei
  • 7 gr zout
  • 8 gr vanillesuiker
  • 2 tl vanille extract
  • 7 gr instant gist

Verder nodig

  • 1 eiwit
  • greinsuiker optioneel

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine en kneed een mooi deegje. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid en liet deze 15 minuten kneden. Of kneed met de hand in ca 20 minuten.
  • Dek de kom af met folie of een theedoek en laat een uur rijzen.
  • Verdeel het deeg in 5 gelijke stukjes en bol de stukjes deeg losjes op.
  • Laat ze 15 minuten afgedekt rusten.
  • Rol de bolletjes deeg uit tot ovale lapjes.
  • Rol de lapjes deeg aan de lange kant strak op en knijp de naden dicht.
  • Rol ze in etappes uit tot een lengte van ca 35 cm.
  • Leg de strengen deeg met wat tussenruimte naast elkaar en knijp ze aan de bovenkant bij elkaar.
  • In de volgende 3 stappen zijn de strengen deeg genummerd van 1 t/m 5 en van links naar rechts. Na elke stap begint deze nummering opnieuw.
  • Leg de 5e streng tussen de 1e en 2e streng.
  • Verplaats de 1e streng 2 strengen naar rechts.
  • Leg de 2e streng over de 3e streng.
  • Herhaal deze 3 stappen tot het hele brood is gevlochten.
  • Vouw de boven- en onderzijde onder het brood en leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk het brood met het eiwit en dek het brood af met met (bubbeltjes)folie.
  • Laat het brood een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Bestrijk het brood nogmaals met het eiwit en strooi er eventueel wat greinsuiker overheen.
  • Bak het brood in ca 35 minuten gaar en mooi goudbruin.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

One Comment

  1. Hi Mariëlle, ik heb een vraagje. Is het nodig dat het Amerikaanse patentbloem is?
    Het ziet er heerlijk uit, ik ga het zeker proberen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating