Mini bosvruchten-cupcakes

0 comments

Cupcakes vind ik er altijd zo leuk uitzien, maar toch vaak een flinke hap. Net zo leuk en erg schattig zijn mini cupcakes, welke je in 1 of 2 happen opeet.

Het toefje bovenop is een botercrème op basis van Italiaanse meringue, wat ik zelf een stuk lekkerder en minder machtig vind dan gewone botercrème.

Mini bosvruchten-cupcakes

0 van 0 stemmen
Bereidingstijd 1 uur
Gang Gebak
Porties 9 stuks

Keukenbenodigdheden

  • cupcaketray voor mini muffins
  • 9 papieren mini cupcakevormpjes
  • spuitzak
  • gekarteld spuitmondje, nr. 12

Ingrediënten

Cupcakebeslag

  • 50 gr boter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 50 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl vanille extract of vanille pasta
  • snufje zout

Bosvruchtenpuree

  • 15 gr frambozen
  • 50 gr aardbeien
  • 25 gr bramen
  • 25 gr blauwe bessen
  • 8 gr vanillesuiker
  • sap van een halve limoen

Botercrème op basis van Italiaanse meringue

  • 1 eiwit op kamertemperatuur
  • 60 gr fijne kristalsuiker
  • 20 ml water
  • 75 gr boter op kamertemperatuur

Verder nodig

  • 9 frambozen
  • 9 blauwe bessen
  • 9 muntblaadjes

Instructies
 

Cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte).
  • Doe de boter met de suiker, zout en vanille extract bij elkaar in de kom van de keukenmachine en klop net zo lang door tot de boter heel licht van kleur is en luchtig is geklopt.
  • Voeg een ei toe en klop door tot het ei volledig is opgenomen.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en klop door tot het goed is gemengd. Klop zo kort mogelijk, anders worden de cakejes te vast.
  • Leg de cupcakevormpjes in de cupcaketray en verdeel het beslag over de vormpjes.
  • Bak de cupcakes in 18-20 minuten goudbruin en gaar. De cupcakes moeten terugveren als je er zachtjes met je vinger op drukt. Controleer eventueel ook met een satéprikker of ze goed gaar zijn, als deze er droog uit komt zijn ze gaar.

Bosvruchtenpuree

  • Doe het fruit met de vanillesuiker en het limoensap bij elkaar in een pannetje en laat het geheel in ca 5 minuten zacht worden en wat inkoken tot een soort jam.
  • Prak het geheel tot een puree en haal de puree door een zeef.
  • Laat de puree afkoelen tot kamertemperatuur.

Botercrème op basis van Italiaanse meringue

  • Doe de kristalsuiker met het water in een pannetje en breng aan de kook tot 121 graden.
  • Mix ondertussen het eiwit stijf.
  • Giet de hete suikerstroop al mixend bij het eiwit en blijf mixen tot het schuim is afgekoeld.
  • Voeg een klontje van de boter toe en blijf kloppen tot de boter is opgenomen. Voeg dan het volgende klontje boter toe en ga zo door tot alle boter is toegevoegd. Klop door tot de crème weer steviger begint te worden.
  • Voeg dan lepel voor lepel de afgekoelde bosvruchtenpuree toe en blijf kloppen tot de bosvruchtenpuree volledig is opgenomen.

Afwerking

  • Doe de botercrème in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit mooie toefjes op de mini cupcakes.
  • Leg op elke toefje een framboos, blauwe bes en een blaadje munt.
  • Serveer de mini cupcakes op kamertemperatuur. Maak ze dus kort voor serveren of bewaar ze in de koelkast, maar haal ze dan een uurtje van tevoren uit de koelkast.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating