Geen keukenprins(es)? Zo kun je er eentje worden!

0 reacties

Kun je met best een beetje afgunst kijken naar wat anderen voor elkaar krijgen in de keuken? Zien jouw gerechten er op zijn best ‘redelijk’ uit, maar vind je dat je niet in de verste verte in de buurt komt van een echte keukenprins(es)? Weet dan dat er nog hoop is. Iedere kok heeft alleen maar zijn of haar niveau bereikt door heel hard te oefenen. En alhoewel de ene persoon er misschien net een beetje meer aanleg voor heeft dan de andere, kan uiteindelijk iedereen echt een prima kok worden. Alles wat je nodig hebt zijn de juiste materialen, goede leermeesters en een avontuurlijke mindset.

Zorg voor de juiste materialen

Je kunt pas goede resultaten neerzetten als je de beschikking hebt over de juiste materialen. Een formule 1 coureur ga je niet bijhouden in je tweedehandsje, om maar eens een vergelijking te trekken, dus goede gerechten ga je ook niet bereiden met matige materialen.

Een paar slimme investeringen helpen je wat dat betreft goed op weg. Denk daarbij aan een goede set messen, zodat je je ingrediënten of het eindresultaat kan snijden als een pro; dat scheelt echt meer dan je denkt. Dure keukenmachines zijn niet per se nodig, maar kunnen je wel veel tijd besparen.


Een groot verschil maak je ook met de juiste pannen. Ga je nieuwe aanschaffen om tot betere resultaten te komen, overweeg dan zeker een keramische pannenset. Het grote voordeel aan keramische pannen is dat zij een bijna onverwoestbare antiaanbaklaag hebben, waardoor je gerechten een stuk minder snel zullen aanbranden. Bovendien zijn de pannen duurzaam, en gaan ze lang mee. Een prima investering dus.

Een beetje afkijken mag best

Echte chefs verzinnen hun gerechten zelf, maar hou even in je achterhoofd dat dit niet is hoe zij ooit zijn begonnen. Ook zij hebben eerst een heel lange tijd de recepten van anderen bereid tot zij op het punt kwamen waar zij nu zijn. Meters maken, technieken oefenen, ingrediënten leren kennen. Dat doe je het best door vaak de keuken in te duiken en veel verschillende recepten te proberen; daar leer je tenslotte echt het meest van.

Zie het als aan avontuur!

Er is bijna niets dat je kunt leren zonder vallen en opstaan. Je hebt moeten leren fietsen, dat ging ook niet vanzelf, maar wat een avontuur was het, en wat werd je er steeds een beetje beter in. Benader koken ook op die manier, als een avontuur. Steeds weer nieuwe gerechten, nieuwe smaken leren kennen. Met vallen en opstaan, maar steeds een beetje beter. De ene dag gaat het beter dan de andere, maar ieder stukje ervaring helpt je weer een beetje verder, en maakt je weer een betere kok.

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*