Recept klassieke boterkoek

Klassieke boterkoek

0 comments

Heerlijke klassieke boterkoek, zoals grootmoeder het maakte.

Zelfgebakken is het allerlekkerst en niet te vergelijken met de verpakte boterkoek uit het schap van de supermarkt. Boterkoek kun je ook nog eens heel makkelijk zelf maken. Je kunt er een speciale boterkoekvorm voor aanschaffen, waar een schuifje in zit waarmee je de boterkoek gemakkelijk los kunt halen uit de vorm. Maar je kunt er ook een springvorm of een quichevorm voor gebruiken. Hou er wel rekening mee dat er bij een bakvorm met losse bodem vet uit kan lekken. Dat heb je met een boterkoekvorm niet.

Recept klassieke boterkoek

Klassieke boterkoek

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Gang Gebak
Keuken Hollands
Porties 12 puntjes

Keukenbenodigdheden

  • boterkoekvorm van 23 cm doorsnede

Ingrediënten

  • 275 gr bloem
  • 250 gr ongezouten roomboter
  • 150 gr basterdsuiker
  • 8 gr vanillesuiker
  • snufje zout
  • 1 eidooier

Instructies
 

  • Snij de boter in blokjes en doe ze in de kom van de keukenmachine.
  • Voeg de basterdsuiker, vanillesuiker en het zout toe en klop de even door met de vlinderhaak.
  • Zeef de patentbloem boven de kom en kneed zo kort mogelijk door, tot het deeg wat gaat samenhangen.
  • Vet de bakvorm in met wat boter en druk het deeg in de vorm.
  • Bestrijk de boterkoek met wat eigeel en laat de boterkoek een half uur zo staan. Hierdoor zet het eigeel zich vast aan het deeg.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Trek met een gebaksvorkje een ruitjespatroon in het deeg.
  • Schuif de boterkoek in de oven en bak de boterkoek mooi goudbruin en gaar in 25-30 minuten.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Recept klassieke boterkoek


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating