Zelf kerststol bakken

Zelf kerststol bakken

1 comment

Wat is er nou leuker en lekkerder dan een eigengebakken kerststol bij het kerstontbijt of de kerstbrunch?

Zelfgebakken kerststol bewaren

Met dit recept bak je zelf twee heerlijke kerststollen. Je kunt ze prima een dag van tevoren maken, daar vind ik ze zelf ook nog lekkerder van worden. Verpak ze wel goed, zodat ze niet uitdrogen. Wil je ze langer van tevoren maken, dan kun je ze beter invriezen.

Vulling in de stol

De kerststollen vul ik graag met een mengsel van Sultana rozijnen, blanke rozijnen en hazelnoten. Zelf vind ik vruchtjes en sucade echt niet lekker in een kerststol, mocht je dat nu wel lekker vinden, dan kun je een deel van de rozijnen vervangen.

Zorg dat je de rozijnen de avond van tevoren even laat wellen en daarna aan de lucht laat drogen. Door ze eerst te wellen voorkom je dat de rozijnen veel vocht uit het brooddeeg onttrekken, waardoor het brood droog en heel vast zal worden.

De amandelspijs kun je zelf maken, hoe je dat doet kun je in het recept lezen, maar er is ook prima kant-en-klaar spijs te koop. Zoals bij verschillende molens, (online) notenkramen en bij Bouwhuis.nl. De amandelspijs uit de supermarkt vind ik zelf meestal niet zo lekker en een bijsmaakje hebben.

Probeer ook eens het recept voor rozijnenbrood met spijs.

Zelf kerststol bakken
Zelf kerststol bakken

Kerststol

4 van 1 stem
Bereidingstijd 3 uur 30 minuten
Gang Lunch, Ontbijt
Porties 2 stollen

Ingrediënten

Deeg

  • 500 gr sterke tarwebloem, eiwitgehalte >12% ik gebruikte Tarwebloem premium van Graan & Zo (hoog eiwitgehalte 15,5%)
  • 210 ml volle melk lauwwarm
  • 50 gr basterdsuiker
  • 50 gr roomboter op kamertemperatuur en in blokjes gesneden
  • 50 gr margarine op kamertemperatuur en in blokjes gesneden
  • 14 gr instant gist
  • 10 gr zout
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • 1/2 tl speculaaskruiden
  • rasp van een halve citroen

Vulling

  • 250 gr sultana rozijnen
  • 250 gr blanke rozijnen
  • 100 gr geroosterde hazelnoten in grove stukjes gehakt

Amandelspijs

  • 300 gr amandelspijs
  • 1/2 ei
  • 1 el water

Afwerking

  • 25 gr roomboter
  • poedersneeuw

Verder nodig

  • scheutje zonnebloemolie

Instructies
 

  • Spoel de rozijnen de avond van tevoren af met water en laat ze 15 minuten wellen in lauwwarm water. Giet de rozijnen in af in een vergiet en laat ze een hele nacht uitlekken en drogen.
  • Doe de tarwebloem, melk, ei, gist, basterdsuiker, speculaaskruiden, citroenrasp, vanille-extract en het zout bij elkaar in de kom van de keukenmachine en kneed 10 minuten.
  • Voeg de blokjes roomboter en margarine toe en kneed nog ca 10 minuten, tot een mooi soepel deeg.
  • Kneed de rozijnen en geroosterde stukjes hazelnoot door het deeg. Zorg dat de vulling goed door het deeg verdeeld is.
  • Vet twee kommen in met een dun laagje zonnebloemolie. Verdeel het deeg in 2 stukken en bol beide stukken deeg losjes op.
  • Leg de deegballen in de ingevette kommen en draai ze een keer om, zodat alle kanten bedekt zijn met een dun laagje olie.
  • Dek de kommen af met plastic en laat het deeg een uur rijzen.
  • Haal het deeg uit de kommen en rol beide stukken uit tot een lap van ca 30×20 cm. Leg de deegroller in het midden van het deeg en rol een klein stukje, zodat in een midden een iets platter deel ontstaat.
  • Meng het amandelspijs met het halve ei en een el water en verdeel in 2 stukken.
  • Rol beide stukken amandelspijs uit tot een worstje welke net iets smaller is dan de lange kant van de deeglappen.
  • Leg het amandelspijs op het plattere deel van de deeglappen.
  • Vouw de deeglappen dubbel, maar zorg dat de onderkant net iets breder is dan de bovenkant.
  • Druk met de zijkant van je handen het deeg langs het amandelspijs iets aan.
  • Leg de stollen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze 50 minuten rijzen onder bubbeltjesfolie.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de stollen 20 minuten op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Verlaag de temperatuur naar 160 graden en bak de stollen nog 15-18 minuten.
  • Smelt ondertussen 25 gram boter.
  • Haal de stollen uit de oven en bestrijk ze direct met de gesmolten boter. Dit haalt de kleur van de korst op en geeft een mooie glans. Daarnaast droogt het brood hierdoor ook minder snel uit.
  • Laat de stollen helemaal afkoelen op een rooster en bestrooi ze met de poedersneeuw.
Trefwoord Kerst
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.

Kerststol recept

Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.

One Comment

  1. Wat een timing Mariëlle! Ik ben voor kerst op zoek naar een recept voor kerststol. We hebben hier in Spanje eigen amandelbomen en ik heb afgelopen zondag 500 gram amandelspijs gemaakt en ingevroren. Ik wil in plaats van de hazelnoten wat gehakte amandelen met de rozijnen als vulling in het deeg doen.
    Een vraag: we eten natuurlijk geen hele stol in een dag. En bij recepten op andere blogs, websites staat vaak in de reviews dat ze die stollen wat droog vonden. Hoe was dat bij jouw stollen en zijn er evt. nog tips (behalve invriezen) om de stol lekker mals te houden voor toch wel een dag of 3?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating