Chocoladecake bakken

Chocoladecake bakken

Comments are Disabled

Een plak cake bij de koffie of thee kan altijd. Deze zelfgebakken chocoladecake zal dan ook zeker een succes zijn. Voor liefhebbers van chocolade is dit echt een heerlijke cake. De cake heeft een volle chocoladesmaak en is een beetje smeuïg, maar al te zoet.

Basisrecept voor cake

Voor dit recept voor chocoladecake gebruikte ik het basisrecept voor vanillecake. Door het cakebeslag mengde ik een papje van cacaopoeder en volle melk. Voor nog meer chocoladesmaak mengde ik nog wat stukjes pure chocolade door het beslag.

Zelf chocolade cake bakken

Chocoladecake bewaren

Bewaar een zelfgebakken cake altijd buiten de koelkast, in de koelkast zal een cake uitdrogen en dat is niet zo lekker. Verpak de cake in huishoudfolie of aluminiumfolie en doe er eventueel nog een plastic zak omheen. Of bewaar de cake in een luchtdichte vershouddoos. Zorg wel dat de cake is afgekoeld voor je de cake inpakt. Een cake kun je in principe tot een week bewaren. Maar zelf bewaar ik een cake niet langer dan 3 dagen, want vers is toch het allerlekkerst.

Chocoladecake

Chocoladecake

Het recept voor de allerlekkerste chocoladecake
5 van 1 stem
Bereidingstijd 20 minuten
Baktijd 1 uur
Gang Gebak
Porties 1 cake

Keukenbenodigdheden

Ingrediënten

Chocoladebeslag

  • 250 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 250 gr fijne kristalsuiker
  • 5 grote eieren op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/4 tl zout
  • 150 ml melk
  • 75 gr cacaopoeder
  • 150 gr pure chocoladecallets of een reep chocolade

Chocoladeglazuur

  • 200 gr pure chocoladecallets of een reep chocolade

Verder nodig

  • boter om in te vetten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte of 160 graden hetelucht.
  • Doe de boter met de suiker, zout en vanille-extract bij elkaar in de kom van de keukenmachine en klop 10 minuten op de hoogste stand tot het botermengsel luchtig en heel licht van kleur ziet.
  • Voeg een ei toe en klop door tot het ei volledig is opgenomen. Voeg dan weer een ei toe en klop weer door tot het ei volledig is opgenomen. Ga zo door met alle eieren.
  • Zeef het het zelfrijzend bakmeel boven de beslagkom en klop kort door tot het goed is gemengd. Klop niet langer dan nodig.
  • Zeef het cacaopoeder boven een ruime kom en roer de melk erdoor tot een glad papje.
  • Voeg het papje toe aan het cakebeslag en spatel voorzichtig door elkaar. Stop met spatelen zodra het mooi egaal van kleur is.
  • Hak de pure chocoladecallets in grove stukjes en voeg ze toe aan het beslag.
  • Spatel nog een keer voorzichtig door.
  • Vet de cakevorm goed in met de boter en leg een op maat geknipt velletje bakpapier onderin de cakevorm, zodat je zeker weet dat de cake goed uit de vorm zal komen.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig in de cakevorm
  • Zet de cakevorm in de oven en bak de cake in ca 60 minuten gaar.
  • Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Steek hiervoor de satéprikker in het midden van de cake. Haal de satéprikker er weer uit, als er geen beslag aan de satéprikker zit geplakt dan is de cake gaar.
  • Stort de cake op een rooster en laat de cake afkoelen. Tijdens het afkoelen kun je een vel aluminiumfolie om de cake heen leggen, zo droogt de cake niet uit.

Chocoladeglazuur

  • Doe 175 gr van de pure chocolade in een hittebestendige kom.
  • Vul een kleine kookpan met een laagje water en breng het water zachtjes aan de kook.
  • Zet de hittebestendige kom op de pan en laat de chocolade smelten.
  • Haal de kom zodra de chocolade gesmolten is van de pan en roer de overige 25 gram chocolade erdoor. Blijf net zo lang roeren tot de toegevoegde chocolade ook gesmolten is.
  • Giet de chocolade in de lengte over het midden van de cake en verdeel het verder over de bovenkant met een kwastje of spatel.
  • Laat de chocolade uitharden.

Notities

Wanneer de chocolade goed is uitgehard zal de cake misschien wat moeilijker te snijden zijn. Gebruik een goed scherp mes en maak het mes een beetje warm onder de hete kraan.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.

Zelfgebakken chocoladecake

Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.

Comments are closed.

5 from 1 vote (1 rating without comment)