Mueslibollen zelfgebakken

Mueslibollen zelf bakken

1 reactie

Met dit recept bak je zelf heerlijke mueslibollen, gevuld met rozijnen en geroosterde hazelnoten. Lekker voor bij het ontbijt, lunch of als tussendoortje. Ik eet ze zelf graag met een plakje kaas.

Recept mueslibollen

Inmiddels staan er al heel wat recepten voor brood en broodjes op marielleindekeuken.nl, zoals het recept voor zachte witte puntjes en eenvoudig wit brood, maar een recept voor mueslibollen had ik nog niet voor jullie gemaakt. Dus dat moest er maar eens van komen. Ik vulde ze met een mengsel van Sultana rozijnen, blanke rozijnen en geroosterde hazelnoten. Probeer ze ook eens met gemengde noten of stukjes abrikoos, ook erg lekker. Wil je meer rozijnen? Dat kan, mogelijk hebben de bolletjes dan wel ietsjes meer tijd nodig om goed te rijzen. Maar rijstijd is sowieso altijd een indicatie in het recept, het kan altijd zijn dat de rijstijd iets korter of langer kan zijn. Bij de eerste rijs moet het deeg ongeveer verdubbeld zijn en wanneer je er met je vinger inprikt moet er een fat in het deeg blijven staan. Bij de tweede rijs moet ook het deeg ongeveer verdubbeld zijn en heg deeg zachtjes terugveren als je het zachtjes indrukt met je vinger.

Zelfgemaakte mueslibollen

Zelfgebakken mueslibollen bewaren

Zelfgebakken brood en broodjes zijn een stuk minder lang vers dan die van de bakker of uit de supermarkt. Dit omdat er geen broodverbeteraar is toegevoegd. Eet de mueslibollen daarom zo vers mogelijk, dan zijn ze het lekkerst. Ze zijn ook prima in te vriezen, zo blijven ze lekker vers.

Bubbeltjesfolie

Heb je wel eens dat wanneer je het brooddeeg afdekt met folie het deeg vastplakt aan het folie, met als gevolg dat de gerezen broodjes inzakken? Dan is bubbeltjesfolie de ideale oplossing. Bubbeltjesfolie plakt namelijk nooit vast. Een rol bubbeltjesfolie (ook wel noppenfolie) is voordelig te koop bij Action, je doet het heel lang mee want het folie is herbruikbaar.

Zelf mueslibollen bakken

Mueslibollen zelf bakken

Met dit recept bak je zelf heerlijke mueslibollen, gevuld met rozijnen en hazelnoten
4.3 van 3 stemmen
Bereidingstijd 3 uur
Gang Lunch, Ontbijt
Porties 10 stuks

Keukenbenodigdheden

  • keukenmachine of kneedmachine
  • bubbeltjesfolie

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gr goede tarwebloem van de molen
  • 250 gr volkoren tarwemeel
  • 275 gr lauwwarm water
  • 50 gr fijne havervlokken
  • 25 gr boter op kamertemperatuur
  • 25 gr margarine op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 10 gr witte basterdsuiker
  • 10 gr instant gist
  • 10 gr zout
  • 1/4 tl kaneel
  • 75 gr sultana rozijnen
  • 75 gr blanke rozijnen
  • 75 gr geroosterde hazelnoten

Verder nodig

  • wat gesmolten boter
  • handje fijne havervlokken
  • scheutje neutrale olie

Instructies
 

  • Spoel de rozijnen af met water en laat ze 15 minuten wellen in lauwwarm water. Giet de rozijnen af in een zeef en laat ze goed uitlekken. Dep ze nog wat droger met een stukje keukenpapier.
  • Doe de tarwebloem, volkorenmeel, fijne havervlokken, water, ei, gist, basterdsuiker, boter, margarine, kaneel en het zout bij elkaar in de kom van de keukenmachine en kneed in ca 15 minuten tot een mooi soepel deeg.
  • Kneed de rozijnen en geroosterde stukjes hazelnoot door het deeg. Zorg dat de vulling goed door het deeg verdeeld is.
  • Vet een schone kom in met een dun laagje neutrale olie.
  • Bol het deeg losjes op en leg het met de bovenkant naar beneden in de kom. Draai het deeg een keer om, zodat alle kanten van het deeg bedekt zijn met een dun laagje olie.
  • Dek de kom af met plastic en laat het deeg een uur rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en druk zachtjes een beetje lucht eruit.
  • Verdeel het deeg in 10 stukjes van ca 115 gram per stuk.
  • Bol de stukjes deeg losjes op en laat ze 10 minuten los komen onder bubbeltjesfolie.
  • Draai de bolletjes om en druk ze een beetje plat. Vouw de randen naar binnen en knijp het geheel bij elkaar. Draai het bolletje om en leg je hand er losjes omheen. Rol de onderkant zachtjes heen en weer. Als het goed is heb je nu mooie ronde bolletjes deeg en zijn de bolletjes goed op spanning.
  • Bestrijk de bolletjes met je vingers of een kwastje met wat water en druk de bovenkant in wat fijne havervlokken. Druk de bolletjes hierbij een klein beetje platter.
  • Leg de bolletjes met voldoende afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat (of 2 bakplaten).
  • Dek losjes af met bubbeltjesfolie en laat de bolletjes een uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden (boven- en onderwarmte) en verwarm een. braadslede op de bodem van de oven mee.
  • De bolletjes zijn goed gerezen als ze zachtjes terugveren wanneer je er met je vinger zachtjes op drukt.
  • Schuif de bakplaat in de oven en giet een kopje kokendheet water in de braadslede.
  • Bak de bolletjes in 13-15 minuten gaar en goudbruin.
  • Bestrijk de bolletjes na het bakken met wat gesmolten boter en laat ze afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Mueslibollen met kaas

Bewaar dit recept op Pinterest!

Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.

Pinterest Mueslibollen zelf bakken

One Comment

  1. Liduin Mesken

    Rooster je hele hazelnoten en hak je ze daarna in stukjes? Of stukjes hazelnoot roosteren? Dat is niet duidelijk in het recept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating