Spatzle met Kaltbach Emmentaler

Kaltbach Emmentaler Spätzle

Comments are Disabled

Wat een heerlijk en simpel gerecht is dit, Spätzle met Kaltbach Emmentaler, gebakken spekjes en ui. Puur comfortfood!

Kaltbach Zwitserse kaas

Voor dit recept gebruikte ik Emmi Kaltbach Emmentaler. Op uitnodiging bracht ik laatst een bezoekje aan Emmi in Tiel, voor een masterclass Zwitserse kaas. Superleuk en leerzaam. Emmi ken je misschien wel van o.a. de zakken kaasfondue en raclette kaas. Maar Emmi heeft nog veel meer, zoals Emmentaler, Gruyère, Geska strooikaas, Tête de Moine én de Kaltbach kazen.

De Kaltbach kazen worden gerijpt in de 22 miljoen jaar oude zandsteengrot in Zwitserland. De kazen zijn door het unieke samenspel tussen mens en natuur uitzonderlijk van smaak.

Emmi Kaltbach Zwitserse kazen

Enkele weetjes over Zwitserse kaas

  • Kaasboerderijen zijn in Zwitserland altijd kleinschalig, per boerderij worden maximaal 27 koeien gehouden. Ook mogen er maar een beperkt aantal kazen per dag gemaakt worden.
  • Echt Zwitserse kaas herken je aan het AOP keurkmerk, dat staat voor Appellation d’Origine Protégée (beschermde oorsprongsbenaming). De eisen om het keurmerk te dragen zijn zeer streng.
  • Zwitserse kazen bevatten altijd dierlijk stremsel, dus zijn niet vegetarisch. Wel hebben de koeien een goed leven in de buitenlucht en krijgen de beste natuurlijke voeding.
  • Alle Zwitserse harde kazen zijn lactosevrij!

Spätzle

Spätzle is van oorsprong een Duits gerecht. Het is een soort eierpasta dat je zelf kunt maken, maar is ook gedroogd te koop. Voor dit recept gebruikte ik de gedroogde variant. Ik haalde een zak bij een Duitse supermarkt, maar online is het ook in Nederland te vinden, bijvoorbeeld bij Crisp. Als je het echt nergens kunt vinden kun je ook gewone pasta gebruiken.

Käsespätzle is een gerecht dat traditioneel uit Duitsland en Oostenrijk komt. Ik maakte het met gebakken spekjes en uien. Echt heerlijk! Wat mij betreft beter dan de bekende Mac & Cheese.

Spatzle met Kaltbach Emmentaler, spekjes en ui

Spätzle met Kaltbach Emmentaler

Een makkelijk en snel gerecht. Spätzle met Kaltbach Emmentaler, spekjes en ui
No ratings yet
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten

Topping

  • 100 gr biologische spekreepjes
  • 2 uien
  • 20 gr boter

Kaassaus

  • 150 gr Kaltbach Emmentaler
  • 25 gr boter
  • 20 gr bloem
  • 250 ml groentebouillon
  • versgemalen zout en peper
  • snuf nootmuskaat

Verder nodig

  • 250 gr Spätzle
  • wat verse bieslook

Instructies
 

Topping

  • Bak de spekreepjes in een droge koekenpan krokant.
  • Haal de gebakken spekreepjes uit de koekenpan en smelt de boter in dezelfde pan.
  • Bak de halve uiringen op een middelhoog pitje bruin.

Kaassaus

  • Smelt de boter in een kookpan.
  • Voeg de bloem toe en roer goed door met een garde, bak ca 3 minuten tot de bloem een beetje zanderig ziet.
  • Voeg de helft van de bouillon toe en roer goed door.
  • Voeg de rest van de bouillon toe en blijf goed roeren tot het geheel mooi glad is.
  • Doe de geraspte Emmentaler erbij en laat de kaas smelten in de saus, roer goed door.
  • Breng de saus verder op smaak met wat versgemalen zout, peper en een snuf nootmuskaat.

Spätzle

  • Kook ondertussen de Spätzle volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Laat de Spätzle goed uitlekken in een zeef en voeg de Spätzle toe aan de kaassaus.
  • Roer goed door en verdeel over 2 borden.
  • Top de Spätzle af met de gebakken spekreepjes, gebakken uien en wat bieslook.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.

Kaltbach Emmentaler

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl

Comments are closed.