Zandkoekjes zelf bakken

Zandkoekjes bakken

1 reactie

Het recept om zelf de lekkerste ouderwetse zandkoekjes te bakken. Makkelijk en leuk om te maken.

Zandkoekjesdeeg zonder ei

Voor dit zandkoekjesrecept heb je slechts 5 ingrediënten nodig: patentbloem, boter, poedersuiker, vanillesuiker en zout. Om zandkoekjes te bakken gebruik ik nooit ei. Eventueel kun je de koekjes voor het bakken wel bestrijken met wat losgeklopt ei of wat melk om ze wat te laten glanzen, maar dat is niet nodig. Ik gebruik poedersuiker i.p.v. basterdsuiker, omdat dit de beste zanderige structuur geeft. Waar dit koekje zijn naam ook aan heeft te danken.

Voor het deeg heb je geen keukenmachine nodig. Het is gemakkelijk met de hand te maken, mocht je dit toch iets te zwaar vinden, dan kun je natuurlijk altijd wel een keukenmachine gebruiken. Zorg er wel voor dat je het deeg niet te lang gaat kneden. Zodra het een samenhangend geheel is, is het klaar.

Koekjes uitsteken

Zorg dat het deeg goed gekoeld is voordat je de koekjes gaat uitsteken. Zo behouden ze het beste hun vorm. Zorg ook dat het deeg goed koel blijft, dan zullen de koekjes niet erg uitlopen in de oven. Uit dit recept haal ik ca 30 koekjes, de hoeveelheid koekjes welke je uit dit recept kunt halen hangt een beetje af van de grootte van de koekjesuitstekers.

Eigengebakken zandkoekjes bewaren

Bewaar de koekjes nadat ze helemaal zijn afgekoeld in een goed afgesloten koektrommel of voorraadbus, zo blijven ze lekker knapperig. Al zijn versgebakken koekjes natuurlijk eigenlijk gewoon te lekker om te bewaren.

Zelfgebakken zandkoekjes

Zandkoekjes bakken

Het basisrecept voor zelfgebakken zandkoekjes, leuk en makkelijk om te maken
4.6 van 9 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Koekjes
Porties 30 stuks

Keukenbenodigdheden

  • koekjesuitstekers naar keuze
  • deegroller
  • zeef

Ingrediënten

  • 250 gr patentbloem
  • 180 gr koude boter in blokjes
  • 120 gr poedersuiker
  • 8 gr vanillesuiker
  • 1/4 tl zout

Instructies
 

  • Zeef de bloem met de poedersuiker, vanillesuiker en het zout boven een ruime kom.
  • Voeg de blokjes boter toe en kneed met de hand door tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van 0,5 cm dikte.
  • Steek met uitsteekvormpjes figuurtjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in 16-18 minuten gaar en goudbruin.
  • Haal de koekjes na het bakken van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.

Zandkoekjes bakken

One Comment

  1. Makkelijk en lekker recept. Heel tevreden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating