Witlof met ham en kaas uit de oven

Witlof met ham en kaas uit de oven

3 reacties

Vroeger thuis stond witlof met ham en kaas regelmatig op tafel. Mijn broer blij, want het was zijn lievelingseten. Voor mij stond er dan altijd wat anders op tafel, want als ik iets moest noemen wat ik niet lekker vond dan was het wel witlof.

Alles kun je lekker maken, zelfs witlof

Ook al zou je het van een foodblogger misschien niet verwachten, vroeger was ik dan ook wel een hele moeilijke eter. Jaren later is er niet veel meer dat ik niet lekker vind. Hoewel witlof nog steeds niet mijn favoriet is, maar alles kun je lekker maken toch? Zelfs witlof. En dan vooral met kaas, veel kaas!

Witlofschotel met ham en kaas

Witlof niet koken, maar karameliseren

Natuurlijk is witlof met ham en kaas een heel klassiek gerecht. Vaak wordt de witlof gekookt en dan omwikkeld met ham en bestrooid met wat geraspte kaas. Ik laat de witlof eerst bakken, waardoor de witlof wat gaat karameliseren, dan vind ik zelf de witlof lekkerder dan gekookt. En de vitaminen blijven ook nog eens beter behouden dan wanneer je de witlof kookt.

Wil je voorkomen dat de gehalveerde stronkjes witlof uit elkaar vallen tijdens het bakken? Steek dan vanaf de zijkanten een cocktailprikkertje erin, zo blijft de witlof mooi bij elkaar. Vergeet het prikkertje alleen niet te verwijderen voordat je de ham eromheen doet.

Witlof met ham en kaas uit de oven

Vervolgens leg ik de stronkjes witlof, omwikkeld met ham, in een kaassaus en daarover gaat nog wat geraspte kaas. Ook lekker met wat gekookte aardappelschijfjes of aardappelpuree eronder, voor een complete maaltijd.

Witlof met ham en kaas

Witlof met ham en kaas uit de oven

Het recept voor een heerlijke witlof met ham en kaas uit de oven
3.5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 3 personen

Ingrediënten

  • 4 stronkjes witlof
  • 4 grote plakken ham (ik gebruike Yorkham)
  • 75 gr geraspte kaas
  • 50 ml (versgeperst) sinaasappelsap
  • olijfolie om in te bakken

Kaassaus

  • 125 gr geraspte kaas
  • 30 gr boter
  • 25 gr bloem
  • 200 ml melk
  • versgemalen zout en peper
  • snuf nootmuskaat

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Haal de buitenste blaadjes van de stronkjes witlof. Halveerde stronkjes in de lengte en snij de bittere harde kern eruit.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en leg de gehalveerde stronkjes witlof met de snijkant erin.
  • Bak de witlof op hoog vuur een minuut goed aan, tot ze gaan karameliseren.
  • Blus af met de sinaasappelsap en zet de warmtebron wat lager.
  • Laat de witlof nog ca 12-15 minuten bakken, tot de witlof glazig begint te zien en beetgaar is.
  • Maak ondertussen de kaassaus. Smelt hiervoor de boter in een kookpannetje.
  • Voeg de bloem toe en roer goed door met een garde, bak ca 3 minuten tot de bloem een beetje zanderig ziet.
  • Voeg de helft van de melk toe en roer goed door.
  • Voeg de rest van de melk toe en blijf goed roeren tot het geheel mooi glad is.
  • Voeg 125 gram geraspte kaas toe en laat de kaas smelten in de saus.
  • Breng de saus verder op smaak met wat versgemalen zout, peper en een snuf nootmuskaat.
  • Giet de kaassaus alvast in de ovenschaal.
  • Snij de plakken ham doormidden en wikkel iedere helft om een stronkje witlof.
  • Leg de witlof in de kaassaus en strooi de overige 75 gram kaas er overheen.
  • Bak het geheel 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Zet eventueel nog even de grill erop voor een mooi goudbruin kleurtje.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.

Recept witlof met ham kaas uit de oven

Bewaar dit recept op Pinterest!

Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.

Witlof met ham en kaas uit de oven Pinterest

3 Reacties

  1. een vraagje komt er dan niet heel veel vocht uit de witlof door de sinasappelsap ?

    • Mariëlle in de Keuken

      Zeker niet, dat verdampt. De witlof is juist natter wanneer je het gewoon kookt Maar gewoon koken kan ook hoor met dit recept.

    • ĶMaryAnne

      hoi hoi ik heb het recept gemaakt maar de sinasappelsap is erg overheersend ook al gebruik je maar 50ml.
      volgende keer maak ik het zonder sinasappelsap denk voor ons een lekkerder gerecht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating