Wijntermen: deze moet je kennen om een goed glas wijn te kunnen beschrijven!

0 reacties

“Een sappige wijn met gemiddelde tannines, hinten van bergamot en toetsen van groene appel.” Ik begrijp dat dit wellicht een beetje vaag klinkt, maar tijdens een wijnproeverij is het niet gek als je dit soort termen hoort vallen. Wijnkenners gebruiken niet alleen wijntermen zoals zacht, sappig of stevig om te beoordelen hoe de wijn smaakt, de echte connaisseur beschrijft ook bepaalde eigenschappen van de wijn zoals de body, finale en aroma’s van de wijn. 

Misschien vind je het zelf ook leuk om een wijn te leren beschrijven. Als je namelijk woorden kunt geven aan wat je proeft leer je ook aandachtiger de smaken en details van de smaak van de wijn te ervaren. 

Finale

Een wijnproever hoor je vaak over de finale of de afdronk van de wijn. Wijn met een lange afdronk, is eigenlijk een wijnsoort met een intense nasmaak die je nog voor langere tijd kunt proeven. Wijnen van hoge kwaliteit hebben meestal een intense smaak die wat langer blijft hangen. Met de finale wordt dus indruk bedoeld die de wijn achterlaat in de mond na het uitspugen of doorslikken. Een goede exclusieve kasteelwijn heeft vaak een lange afdronk, maar ook een mooie houtgerijpte chardonnay wijn kan een lange en geurige finale hebben. 

Tannines

De tannines zijn natuurlijke verbindingen die voorkomen in de schil, stengels en pitten van de druiven, en spelen een belangrijke rol in het beschrijven van het smaakprofiel van rode wijn. De hoeveelheid aanwezige tannines bepalen het zogenaamde mondgevoel, en zorgen voor de smaakbeleving. In sommige rode wijnen herken je zachte en soepele tannines, waardoor de wijn goed te drinken is, subtiel is van smaak en makkelijk combineert met verschillende gerechten. Wijnen waarin veel tannines aanwezig zijn, hebben een smaak die langer blijft hangen en die wat ruwer aanvoelt op de tong en zijn vaak vrij stevig en dominant.

Een wijnsoort met krachtige tannines kan je erg goed combineren met eiwitrijke etenswaren met veel structuur en smaak, zoals gebraden rood vlees. Voorbeelden van wijnen met een hoog tanninegehalte zijn bijvoorbeeld Montepulciano, Tempranillo, Malbec of een Franse wijn Bordeaux gemaakt van Cabernet Sauvignon druiven.

Aroma’s 

Met aroma’s in de wijn wordt de geur van de druifsoort bedoeld. Druifsoorten met een sterk en intens aroma, kunnen vaak al veel weggeven van de smaak.  Een wijn kan aroma’s bevatten van kruiden en specerijen, maar ook van bloemen, fruit, hout, of zelfs toast of boter. 

Zo heeft een aromatische wijn veel herkenbare geuren, en daardoor vaak ook een intense smaak. Aromatische wijnen noem je ook wel een geparfumeerde of geurige wijn. Witte wijnsoorten zoals Viognier of muskaatwijnen zijn bijvoorbeeld sterk aromatisch. 

Kortom: probeer tijdens je volgende borrelmoment eens woorden te geven aan wat je proeft. Zo gebruik je bewust al je zintuigen en kun je nog meer genieten van de wijn!

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*