Hartige focaccia-muffins met roomkaas

Focaccia-muffins met roomkaastopping

0 reacties

Deze heerlijke focaccia-muffins met roomkaastopping zijn superleuk en lekker voor een brunch of een high tea. Weer eens wat anders dan een zoete cupcake.

Focaccia-muffins bakken

Voor het deeg gebruikte ik mijn gewone recept voor focaccia, dit recept blijft heerlijk en ik bakte er al meerdere variaties mee, zoals de cinnastix en focaccia Margherita. Je kunt type OO bloem gebruiken of goede gewone tarwebloem. De muffins zijn lekker luchtig en vallen niet zwaar.

Muffins focaccia met roomkaas

Hartige muffins

Deze hartige muffins zijn superleuk voor een brunch of high tea. Ik deelde ze uit aan mijn collega’s en ze vielen zeker in de smaak. Weer eens wat anders dan een zoet baksel.

Focaccia-muffins bewaren

Eet de focaccia-muffins zo vers mogelijk, dan zijn ze het allerlekkerst. Maar ik heb ze zelf iets meer dan een halve dag in de koelkast bewaard en toen waren ze nog prima te eten. Omdat brood snel uitdroogt in de koelkast kun je, als je de muffins een dag ven tevoren bakt, beter de muffins zonder toef in een plastic zak bewaren en de toef vlak voor serveren erop spuiten. De roomkaas kun je natuurlijk ook al van tevoren maken en in de spuitzak in de koelkast bewaren. Eventueel kun je de muffins (ook zonder toef) in de vriezer bewaren. Doe de cupcakepapiertjes vlak voor serveren om de muffins, dan blijven ze het mooiste.

Focaccia-muffins met kruidenroomkaas

Focaccia-muffins met roomkaastopping

Een heerlijke recept voor hartige muffins met roomkaastopping
No ratings yet
Bereidingstijd 3 uur
Gang Brunch
Porties 6 stuks

Keukenbenodigdheden

  • cupcakevorm
  • papieren cupcakevormpjes

Ingrediënten

Deeg

  • 200 gr tarwebloem
  • 3 gr droge instant gist
  • 125 gr water lauwwarm
  • 4 gr zout
  • 1 el honing
  • 1 tl gedroogde oregano

Topping

  • 200 gr roomkaas ik gebruikte Philadelphia original
  • 1 tl witte peper of 2 naar smaak
  • 10 gr verse bieslook
  • 1 el peterselie

Afwerking

  • 1 hardgekookt ei
  • 3 cherrytomaatjes
  • 6 sprietjes verse bieslook

Verder nodig

  • olijfolie

Instructies
 

Deeg

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom van de keukenmachine en kneed in ca 15 minuten tot een soepel deeg. Of kneed met de hand in ca 20 minuten.
  • Giet een scheutje olijfolie in een schone kom en bol het deeg losjes op. Leg het deeg met de bovenkant naar beneden in de kom en draai het een keer om, zodat alle kanten van het deeg bedekt zijn met een laagje olijfolie.
  • Dek de kom af en laat het deeg een uur rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en druk zachtjes de lucht eruit.
  • Verdeel het deeg in 6 stukjes van ca 55 gr per stuk en bol de stukjes deeg losjes op. Laat ze 10 minuten rusten onder (bubbeltjes)folie.
  • Draai de bolletjes om en druk ze een beetje plat. Vouw de randen naar binnen en knijp het geheel bij elkaar. Draai het bolletje om en leg je hand er losjes omheen. Rol de onderkant zachtjes heen en weer. Als het goed is heb je nu mooie ronde bolletjes deeg en zijn de bolletjes goed op spanning.
  • Leg de bolletjes deeg in een cupcakevorm (zonder de papieren cupcakevormpjes), dek af met (bubbeltjes)folie en laat 30 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden (boven- en onderwarmte).
  • Giet over elk gerezen bolletje een theelepeltje olijfolie.
  • Schuif de cupcakevorm in de oven en bak de focaccia-muffins in 9 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.

Topping

  • Doe de roomkaas in een kom en prak de roomkaas los met een vork.
  • Knip de bieslook in kleine stukjes en hak de peterselie. Voeg de bieslook met de peterselie en peper toe aan de roomkaas en prak nog een keer goed door.
  • Doe de roomkaas in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit mooie toeven op de muffins.

Afwerking

  • Snij de cherrytomaatjes in kwarten en het ei in 6 partjes. Verdeel de cherrytomaatjes, ei en bieslook over de muffins.
  • Zet de muffins in de papieren cupcakevormpjes
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.

Focaccia-muffins met roomkaastopping

Bewaar dit recept op Pinterest!

Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.

Focaccia-muffins met roomkaastopping Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating