Arancini zelf maken

Arancini (risottoballetjes) met peterselie-citroenolie

0 reacties

Met dit recept maak je zelf heerlijke Arancini, oftewel risottoballetjes. Heerlijk voor bij de borrel, maar ook lekker als voorgerechtje.

Wat is arancini?

Arancini zijn gefrituurde balletjes, gevuld met risottorijst en omhuld met een laagje paneermeel. Ook wel de Italiaanse bitterbal. Ik maakte er een lekkere peterselie-citroenolie bij, precies zoals ik ze wel eens bij Villa Augustus in Dordrecht eet. Super lekker. En ze zelf maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

Recept Arancini (risottoballetjes) met peterselie-citroenolie

Wat heb je nodig om de risottoballetjes te maken?

Om arancini te maken heb je ten eerste risottorijst nodig, de risotto maakte ik zoals ik de risotto vaker maak, maar dan met net iets verder op smaak. Om te paneren gebruikte ik eigengemaakt paneermeel, dit is echt net wat lekkerder dan gekocht paneermeel of panko. Dus zeker de moeite waard om het zelf te maken en je kunt er ook nog eens oud brood mee opmaken. De arancini frituur je het beste in een neutrale olie, zoals zonnebloemolie, arachideolie of rijstolie.

Kun je arancini ook in de oven of airfryer bakken?

Op zich kun je de arancini wel in de oven of airfyer bakken, alleen ben ik er geen fan van. Ze zullen lang zo lekker en knapperig worden als uit de frituur. Wil je het toch proberen, besprenkel ze dan met wat olijfolie en bak ze net zo lang in de oven tot ze goudbruin worden, ca 25 minuten. In de airfryer wat korter. Om ze te frituren heb je overigens geen frituurpan nodig, gebruik een gewone kleine kookpan van ca 20 cm doorsnede en giet er tot ca halverwege olie in (ca een liter) en verhit de olie tot 180 graden, dit kun je het beste met een thermometer in de gaten houden.

Risottoballetjes zelf maken

Arancini (risottoballetjes) met peterselie-citroenolie

Het recept om zelf heerlijke arancini (risottoballetjes) te maken
No ratings yet
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Gang Borrelhapje, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 10 stuks

Ingrediënten

Peterselie-citroenolie

  • 15 gr versgehakte peterselie
  • 50 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el vers citroensap
  • versgemalen zout en peper

Risotto

  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 100 gr risottorijst
  • 500 ml water
  • 1 paddenstoelen-bouillonblokje
  • 0,5 tl gedroogde rozemarijn
  • 0,5 tl gedroogde tijm
  • 25 gr fijngeraspte parmezaan
  • klontje boter
  • versgemalen peper
  • olijfolie

Paneerlaagje

  • (eigengemaakt) paneermeel of panko
  • 1 losgeklopt ei
  • bloem

Verder nodig

  • neutrale olie zoals zonnebloemolie, arachideolie of rijstolie

Instructies
 

Peterselie-citroenolie

  • Doe de olijfolie, citroensap, peterselie en wat versgemalen zout en peper bij elkaar in een kommetje en meng goed door elkaar.
  • Plet het knoflookteentje en leg in het de olie. Laat het geheel even goed intrekken en vis het teentje knoflook voor serveren eruit.

Risotto

  • Breng het water aan de kook in een kookpan en los 1,5 bouillonblokje erin op.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en fruit hierin de ui met de knoflook in ca 5 minuten tot de ui zacht is, maar niet bruin.
  • Voeg de risottorijst met de rozemarijn en tijm toe en blijf omscheppen tot de rijstkorrels doorzichtig worden.
  • Voeg een soeplepel van de bouillon toe en blijf roeren tot alle bouillon is opgenomen. Voeg dan de volgende soeplepel toe en ga zo door tot alle bouillon is opgenomen.
  • Roer het klontje boter en de parmezaan door de risotto. En breng verder op smaak met wat versgemalen peper.
  • Verdeel de risotto over een plat bord en dek af met een stukje huishoudfolie. Laat de risotto helemaal afkoelen in de koelkast.

Risottoballetjes

  • Draai 10 balletjes van de risotto, ongeveer formaat ping-pong balletje.
  • Zet 3 kommetjes klaar met wat bloem, een losgeklopt ei en paneermeel.
  • Wentel alle balletjes stuk voor stuk eerst door de bloem, dan het losgeklopte ei en rol het vervolgens door het paneermeel. Paneer ze eventueel dubbel voor een extra krokant laagje. Hiervoor haal je ze nogmaals door het ei en het paneermeel.
  • Leg de gepaneerde balletjes op een bordje en laat ze nog eventjes rusten in de koelkast.
  • Verhit ondertussen de neutrale olie in een pannetje of de frituurpan tot 180 graden.
  • Leg 3 of 4 risottoballetjes tegelijk in de hete olie en bak ze in 3-4 minuten goudbruin.
  • Haal ze met een schuimspaan of een zeefje uit de olie en leg ze even op een velletje keukenpapier.
  • Serveer de risottoballetjes met de peterselie-citroenolie.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.

Recept Arancini (risottoballetjes)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating