Scotch eggs recept

Scotch eggs, met kwarteleitjes

0 reacties

Deze Scotch eggs met een kwarteleitje zullen het heel goed doen bij de borrel, Paasbrunch of maaltijd. Lekker met een beetje mosterd.

Scotch eggs recept

Wat zijn eigenlijk Scotch eggs? Scotch eggs zijn gekookte eieren, omhuld met gehakt en omhuld met een laagje paneermeel. Ze worden ook wel vogelnestjes genoemd. Een flinke hap als je ze van kippeneieren maakt, want dan zijn ze behoorlijk groot. Maar je kunt ze ook met kwarteleitjes maken, dan hebben ze ongeveer formaat bitterbal. Dat hapt lekker makkelijk weg.

Scotch eggs maken

Scotch eggs paneren

Voor dit recept gebruikte ik eigengemaakt paneermeel, dat maak je gemakkelijk zelf met wat (oud) wit brood en het is echt lekkerder. Als je dit toch teveel moeite vindt kun je natuurlijk ook paneermeel of panko kopen. De Scotch eggs op de foto paneerde ik dubbel, dit geeft een extra krokant korstje, maar het nadeel is wel dat deze snel los gaat zitten. Dus voor een mooi strak balletje paneer ik ze toch eigenlijk liever enkel.

Kwarteleitjes pellen

Kwarteleitjes kunnen een aardig klusje zijn om te pellen. De handigste manier vind ik om ze eerst rondom zachtjes op het aanrecht te tikken en daarna zachtjes tussen de handen te rollen. Het schilletjes komt dan al een heel eind los.

Scotch eggs maken

Scotch eggs, met kwarteleitjes

No ratings yet
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Borrelhapje
Porties 10 stuks

Ingrediënten

Gehaktmengsel

  • 300 gr half-om-half gehakt
  • 0,25 tl gemalen venkelzaad
  • 0,5 tl gedroogde peterselie
  • 0,25 tl knoflookpoeder
  • 0,25 tl cayennepeper
  • 0,25 tl nootmuskaat
  • 1 tl paprikapoeder
  • versgemalen zout en peper

Verder nodig

  • 10 kwarteleitjes
  • (eigengemaakt) paneermeel
  • wat bloem
  • neutrale olie zoals zonnebloemolie

Instructies
 

  • Doe de kwarteleitjes in een pan met koud water en breng aan de kook.
  • Kook de kwarteleitjes nog 2,5 minuut nadat het water aan de kook is.
  • Laat de kwarteleitjes schrikken onder koud water.
  • Tik de kwarteleitjes rondom zachtjes op het aanrecht en rol ze daarna voorzichtig tussen je handen. Het schilletje zal dan loslaten en kun je voorzichtig verwijderen.
  • Doe alle ingrediënten voor het gehakt bij elkaar in een kom en kneed goed door elkaar.
  • Draai 10 gelijke balletjes van het gehakt.
  • Druk een gehaktballetje plat tussen vershoudfolie en leg er een kwarteleitje in.
  • Vouw het gehakt er omheen en knijp goed dicht. Rol nog een keer tussen je handen. Maak zo ook de overige balletjes.
  • Zet 3 aparte schaaltjes klaar, met het losgeklopte ei, wat bloem en wat paneermeel.
  • Wentel de balletjes stuk voor stuk eerst door de bloem, dan het ei en dan de paneermeel.
  • Zet de gepaneerde balletjes nog even in de koelkast om weer wat steviger te laten worden.
  • Verhit ondertussen de neutrale olie in een pannetje of frituurpan tot 180 graden.
  • Leg 3 of 4 balletjes tegelijk in de hete olie en bak ze in ca 4 minuten goudbruin en gaar. Houd ondertussen de temperatuur van de olie in de gaten met een keukenthermometer.
  • Haal ze met een schuimspaan of een zeefje uit de olie en leg ze even op een velletje keukenpapier.
  • Serveer de Scotch eggs met wat mosterd.
Trefwoord Pasen
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.

Scotch eggs met kwarteleitjes

Bewaar dit recept op Pinterest!

Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.

Recept Scotch eggs Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating