Marmercake met spekkoekspecerijen zelfgebakken

Marmercake met spekkoekspecerijen

0 reacties

Zin om zelf een cake te bakken? Probeer dan eens deze marmercake met spekkoekspecerijen. Snel klaar en een heerlijke smaak.

Hoe bak je een marmercake

Marmercake bakken is misschien makkelijker dan je denkt. Eerst maak je het volledige cakebeslag en vervolgens meng je cacaopoeder of in dit geval specerijen door een deel van het beslag. Het handigst vind ik om dan om en om hoopjes van het beslag in de cakevorm te scheppen, zo dat ze zeg maar een soort dambord in je cakevorm krijgt. En daarna nog kort met een mes door het beslag te zigzaggen. Zo krijg je een mooi marmerpatroontje in je cake. Maar ga er zeker niet te lang met het mes doorheen, want dan zullen de 2 verschillende soorten beslag zich teveel met elkaar vermengen.

Bak zelf een heerlijke marmercake met spekkoekspecerijen

Marmercake bakken en bewaren

Cake bak ik eigenlijk altijd op boven- en onderwarmte. Dit is vrijwel voor iedere baksel de beste instelling. Van hetelucht zal een baksel sneller uitdrogen. Ook is het belangrijk om niet langer te bakken dan nodig is, ik bak deze cake op een uur. Het kan zijn dat de cake in een andere oven wat langer of misschien juist wel korter nodig heeft. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is en haal hem dan uit de oven. Wanneer je de satéprikker in de cake steekt en deze er bij het verwijderen droog uitkomt, dan is de cake gaar.

Om uitdrogen na het bakken te voorkomen stort ik de cake eerst op een rooster en vervolgens vouw ik er aluminiumfolie overheen, alleen aan de onderkant komt er dan wat lucht bij om de cake af te laten koelen. Voor de rest is de cake dan beschermt tegen uitdrogen.

De cake bewaar ik het liefst in een in goed afgesloten bewaardoos, dan blijft deze wel enkele dagen lekker.

Nog meer cake bakken

Zin in nog meer cake recepten, deze kun je op de receptenpagina voor cake & koek vinden.

Zelfgebakken marmercake met spekkoekspecerijen

Marmercake met spekkoekspecerijen

Een heerlijke marmercake met spekkoekspecerijen
No ratings yet
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Gebak
Porties 1 cake

Keukenbenodigdheden

Ingrediënten

Vanillebeslag

  • 250 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 250 gr fijne kristalsuiker
  • 5 grote eieren op kamertemperatuur
  • 1 tl vanillepoeder (of extract, of pasta)
  • 1/4 tl zout

Specerijenbeslag

  • 50 ml melk
  • 3 tl gemalen kaneel
  • 0,5 tl gemalen piment
  • 0,5 tl gemalen nootmuskaat
  • 1,5 tl gemalen kardemon
  • 0,5 tl gemalen anijszaad

Verder nodig

  • boter om in te vetten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte of 160 graden hetelucht.

Vanillebeslag

  • Doe de boter met de suiker, zout en vanillepasta bij elkaar in de kom van de keukenmachine en klop 10 minuten op de hoogste stand tot het botermengsel luchtig en heel licht van kleur ziet.
  • Voeg een ei toe en klop door tot het ei volledig is opgenomen. Voeg dan weer een ei toe en klop weer door tot het ei volledig is opgenomen. Ga zo door met alle eieren.
  • Zeef het het zelfrijzend bakmeel boven de beslagkom en klop kort door tot het goed is gemengd. Klop niet langer dan nodig.

Specerijenbeslag

  • Doe de specerijen in een ruime kom en roer de melk erdoor tot een glad papje.
  • Voeg 300 gram van het cakebeslag toe en spatel voorzichtig door elkaar. Stop met spatelen zodra het mooi egaal bruin is.

Cake bakken

  • Vet de cakevorm goed in met de boter en leg een op maat geknipt velletje bakpapier onderin de cakevorm, zodat je zeker weet dat de cake goed uit de vorm zal komen.
  • Schep met een eetlepel om en om flinke klodders van het vanillebeslag en chocoladebeslag in de cakevorm.
  • Roer met een mes enkele keren door het beslag in de cakevorm, zodat je straks een mooi gemarmerd patroontje in de cake krijgt.
  • Zet de cakevorm in de oven en bak de cake in ca 60 minuten gaar en goudbruin. .
  • Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Steek hiervoor de satéprikker in het midden van de cake. Haal de satéprikker er weer uit, als er geen beslag aan de satéprikker zit geplakt dan is de cake gaar.
  • Stort de cake op een rooster en laat de cake afkoelen. Tijdens het afkoelen kun je een vel aluminiumfolie om de cake heen leggen, zo droogt de cake niet uit.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.

Marmercake met spekkoekspecerijen bakken

Bewaar dit recept op Pinterest!

Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating