Vanillestokje

Alles wat je wilt weten over vanille

0 reacties

In dit artikel ontdek je alles wat je ooit hebt willen weten over vanille. Van de geschiedenis en herkomst tot de verschillende soorten vanille en hoe je het in je favoriete recepten kunt gebruiken.

Wat is eigenlijk vanille en waar komt het vandaan?

Vanille is een specerij welke wordt gewonnen uit de peulen van de Vanille Planifolia, een klimorchidee. Deze klimorchidee komt oorspronkelijk uit Mexico. Maar de meest voorkomende komen uit Madagaskar. De peulen worden nog groen geplukt, dit gebeurd met de hand. Daarna worden ze gefermenteerd, tot de bekende vanillestokjes. Bijna iedereen houdt wel van de geur en smaak van vanille, daarom is het erg populair.

Verschillende vanilleproducten om te verwerken in recepten

Er zijn diverse soorten vanilleproducten verkrijgbaar, maar welke zijn er allemaal?

Vanillestokjes

Vanillestokjes zijn door het langdurige en handmatige proces vrij kostbaar. Zelf gebruik ik ze dan alleen voor speciale recepten waarbij ze echt iets toevoegen. Zoals panna cotta en crème brûlée. Anders gebruik ik een betaalbaarder alternatief. Je gebruikt vanillestokjes door ze in de lengte door te snijden en het merg met de achterkant van een mesje of met een theelepeltje eruit te schrapen. Het merg verwerk je in je recept, in het merg zit de meeste smaak. Het leeggeschraapte stokje kun je vervolgens mee laten trekken de melk of room, bij bijvoorbeeld panna cotta of banketbakkersroom.

Vanillestokje

Vanille-extract

Vanille-extract is gemaakt van alcohol waarin vanillestokjes zijn getrokken. Een flesje vanille-extract is daarom ook niet voordelig, maar je kunt er wel lang mee doen. Voor een recept is vaak een theelepel voldoende. Deze flesjes zijn vaak te vinden in kookwinkels, maar ook te bestellen bij Alberrt Heijn en Crisp.

Vanille-extract

Vanille-extract kun je ook gemakkelijk zelf maken. Hiervoor heb je wodka en vanillestokjes nodig. De verhouding is 5 vanillestokjes op 250 ml wodka. Giet de wodka hiervoor in een flesje, snij de vanillestokjes in de lengte door midden. Schraap het merg eruit en doe het samen de leeggeschraapte vanillestokjes in het flesje bij de wodka. Sluit het flesje af en laat het minimaal een maand rusten, maar lieft nog langer. Het extract zal steeds iets donkerder kleuren. Het is erg lang houdbaar door de alcohol.

Zelfgemaakt vanille-extract

Vanillepasta

Vanillepasta wordt ook gemaakt van o.a. vanille-extract en is een soort stroop. Wanneer je vanillepasta gebruikt zie je ook het merg terug in je recept. Ik gebruik het daarom ook graag. Vanillepasta kocht ik een aantal jaar geleden nog in de Duitse supermarkten, maar tegenwoordig is het ook terug te vinden in onze grote supermarkten zoals Jumbo, Plus en Albert Heijn. Een theelepel vanillepasta staat gelijk aan één vanillestokje. Ik vind het een goede vervanger voor vanillestokjes.

Vanillepasta

Vanillepoeder

Vanillepoeder wordt gemaakt van leeggeschraapte vanillestokjes. Deze worden gedroogd en fijngemalen. De smaak is minder sterk dan bij het gebruik van het merg uit vanillestokjes. Je gebruikt vanillepoeder vooral in bakrecepten, zoals cake, taart en koekjes.

Vanillepoeder

Vanillesuiker

Vanillesuiker is fijne kristalsuiker met vanillesmaak. Hier komt geen echte vanille aan te pas, maar vanilline. Vanilline is een synthetische smaakstof. Voor veel bakrecepten is hier overigens niets mis mee en het is erg betaalbaar.

Vanillesuiker

Maar je kunt ook zelf vanillesuiker maken! Hiervoor doe je fijne kristalsuiker in een pot en steekt daar leeggeschraapte vanillestokjes in. Telkens als je er eentje hebt stop je deze erbij. De suiker zal de geur van vanille overnemen.

Zelfgemaakte vanillesuiker

Tegenwoordig is er ook Bourbon vanillesuiker in de grote supermarkten te koop. Deze wordt gemaakt van suiker met vanillepoeder, oftewel gedroogde gemalen vanillestokjes.

Bourbon vanillesuiker

Vanille-aroma

Vanille-aroma, ook wel vanille-essence, is net als gewone vanillesuiker gemaakt van vanilline. Het heeft een sterke smaak en je hebt er maar een klein beetje van nodig. Zelf gebruik ik het eigenlijk nooit, maar het is natuurlijk een prima budget alternatief. Het is in bijna iedere supermarkt wel te vinden.

Vanille-aroma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*