Recept boterkoekblokjes

Boterkoekblokjes

Comments are Disabled

Heerlijke romige boterkoekblokjes voor bij de koffie of thee. Wanneer je een voorraadje maakt heb je altijd iets in huis.

Boterkoekblokjes recept

Om zelf boterkoekblokjes te maken heb je slechts enkele ingrediënten nodig: boter, basterdsuiker, patentbloem, zout, vanille en eigeel om te bestrijken. Zelfgemaakte boterkoek is echt vele malen lekkerder dan boterkoek uit de supermarkt, hier vind ik vaak een aparte bijsmaak aan zitten. Zelfgemaakte boterkoek is lekker zacht van binnen en wat krokant van buiten. Ik snij ze altijd in kleine blokjes en serveer er eentje bij de koffie.

Boterkoekblokjes

Hoe bewaar je de boterkoekblokjes?

Boterkoek kun je een week in een afgesloten voorraaddoos bewaren, maar ik bewaar de boterkoekblokjes altijd in de vriezer in een sluitzak. Ik haal de hoeveelheid blokjes die ik nodig heb dan 1-2 uurtjes van tevoren uit de vriezer, zo heb ik altijd een lekker blokje boterkoek voor bij de koffie.

Tips voor de lekkerste boterkoek

  • Laat de boterkoek niet te lang in de oven bakken, dan wordt de boterkoek te droog. Ik bak boterkoek 25-30 minuten. Als de boterkoek een mooi goudgeel kleurtje heeft haal ik hem uit de oven.
  • Gebruik goede ongezouten roomboter, er zit uiteraard veel boter in boterkoek dus de botersmaak is erg belangrijk.
  • Laat de boterkoek helemaal afkoelen voor je hem uit de vorm haalt, als de koek uit de oven komt is deze nog erg zacht.
  • In dit recept doe ik wat vanillepoeder, vanille geeft net wat extra smaak. Meer over vanille lees je in dit artikel. Je kunt het ook vervangen door vanille-extract, vanillepasta, het merg van een vers vanillestokje of bourbon vanillesuiker, het beetje extra suiker is in dit recept niet erg.
Recept boterkoekblokjes

Boterkoekblokjes

Met dit recept bak je zelf heerlijke boterkoekblokjes, lekker voor bij de koffie of thee
No ratings yet
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Gebak
Keuken Hollands
Porties 63 blokjes

Keukenbenodigdheden

  • lage bakvorm van ca 30×23
  • bakpapier

Ingrediënten

  • 550 gr patentbloem
  • 500 gr ongezouten roomboter
  • 300 gr basterdsuiker
  • 0,5 tl vanillepoeder
  • 0,25 tl zout
  • 2 eidooiers

Instructies
 

  • Snij de boter in blokjes en doe ze in de kom van de keukenmachine.
  • Voeg de basterdsuiker, vanillesuiker en het zout toe en klop even door met de vlinderhaak.
  • Zeef de patentbloem boven de kom en kneed zo kort mogelijk door, tot het deeg wat gaat samenhangen.
  • Bekleed de vorm met bakpapier en druk het deeg in de vorm.
  • Bestrijk de boterkoek met wat eigeel en laat de boterkoek een half uur zo staan. Hierdoor zet het eigeel zich vast aan het deeg.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Trek met een gebaksvorkje een ruitjespatroon in het deeg.
  • Schuif de boterkoek in de oven en bak de boterkoek mooi goudbruin en gaar in 25-30 minuten.
  • Laat de boterkoek helemaal afkoelen in de vorm en til hem daarna voorzichtig met het gakpapier uit de vorm.
  • Snij de boterkoek in gelijke blokjes.

Indicatie voedingswaarden per portie

Energie: 107kcal | Koolhydraten: 10.8g | Eiwit: 1g | Vet: 6.5g | Verzadigd vet: 4.3g | Zout: 0.01mg | Vezels: 0.3g
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.

Boterkoekblokjes bij de koffie

Bewaar dit recept op Pinterest!

Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.

Boterkoekblokjes bakken

Dit artikel bevat een affiliatelink. Wanneer je hierop klikt en iets besteld, ontvang ik een klein percentage. Dit kost jou verder niets, maar helpt mij deze website te onderhouden.

Comments are closed.