Aardappelgratins met gekarameliseerde ui en warme geitenkaas

Aardappelgratins met gekarameliseerde ui en warme geitenkaas

Comments are Disabled

Deze aardappelgratins met gekarameliseerde ui en warme geitenkaas zijn een heerlijke combinatie van romigheid, zoetigheid en hartigheid.

Aardappelgratin, een perfect bijgerecht

Aardappelgratin is wat mij betreft het perfecte bijgerecht. Heerlijk romig en makkelijk om te maken. Het lekkerst met versgesneden flinterdunne aardappelschijfjes. Hiervoor is het gebruik van een mandoline erg handig. Pas wel op met een mandoline, want een mandoline is vlijmscherp. Heb je geen mandoline dan kun je de aardappelen natuurlijk ook zelf snijden met een scherp mes.

Aardappelgratins met gekarameliseerde ui en warme geitenkaas voorbereiden

Deze aardappelgratins zijn perfect voor te bereiden. De gekarameliseerde uien kun je prima een dag van tevoren maken. De aardappelgratins kun je eventueel ook al eerder maken en op het laatste moment volgens het recept afbakken.

Gekarameliseerde uien

Wanneer ik gekarameliseerde uien maak zou ik ze zo allemaal op kunnen eten, zo ontzettend lekker. Ik maak ze dan ook regelmatig en verwerk ze bijvoorbeeld op een broodje hamburger of door de spaghetti.

Aardappelgratins met gekarameliseerde ui en warme geitenkaas

Aardappelgratins met gekarameliseerde ui en warme geitenkaas

No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Keukenbenodigdheden

Ingrediënten

Gekarameliseerde uien

  • 1 kg gepelde uien
  • 50 gr boter
  • 6 el water
  • 2 tl balsamico
  • snufje zout

Aardappelgratin

  • 800 gr geschilde aardappelen
  • 400 ml kookzuivel of kookroom
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 tl gedroogde tijm
  • wat versgemalen zout en peper

Verder nodig

  • 150 gr zachte geitenkaas in plakjes gesneden

Instructies
 

Gekarameliseerde uien

  • Snij de gepelde uien in halve ringen.
  • Smelt de boter in een ruime koekenpan en doe de halve uiringen met een snufje zout erbij.
  • Fruit de uiringen zachtjes aan tot ze glazig zien, maar niet bruin.
  • Zet de warmtebron op een laag pitje en laat de uiringen zachtjes sudderen. Schep regelmatig even om zodat de uien niet aanbakken.
  • Ga door tot de uien mooi bruin kleuren, dit duurt ca een uur.
  • Doe de balsamico erdoor en roer goed door en breng de uien nog wat op smaak met een snufje zout.
  • Blus de uien af met een el water en roer goed door. Wacht tot het water is verdampt. Herhaal dit met de rest van het water.

Aardappelgratins

  • Verwarm de oven voor op 190 graden (boven- en onderwarmte).
  • Meng de kookzuivel met de knoflook, tijm en wat zout en peper.
  • Vet de ovenschaaltjes in met wat boter.
  • Snij de aardappels in flinterdunne schijfjes, zo dun dat je er bijna doorheen kunt kijken. Ik gebruikte hiervoor mijn mandoline, op de dunste stand.
  • Verdeel een derde van de aardappelschijfjes over de ovenschaaltjes en giet er wat van de kookzuivel overheen.
  • Verdeel de helft van de rest van de aardappelschijfjes er overheen en giet er wat van de kookzuivel overheen.
  • Herhaal de vorige stap met het restant van de aardappelschijfjes en de kookzuivel.
  • Zet de ovenschaaltjes in de voorverwarmde oven en bak de aardappelgratins in 40 minuten gaar en goudbruin.
  • Verdeel de gekarameliseerde uien erover en leg op ieder schaaltjes 2 schifjes van de zachte geitenkaas.
  • Zet de schaaltjes nog 5 minuten terug in de oven.
  • Haal ze uit de oven en laat ze een paar minuten rusten.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.

Comments are closed.