Risotto met broccoli en champignons, een heerlijke en makkelijke vegetarische maaltijd met lekker veel groente.
Moet er echt wijn in deze risotto met broccoli en champignons?
In dit recept gebruik ik ook een scheutje witte wijn. Wijn geeft vaak nog meer smaak aan een risotto, wil je echt geen wijn gebruiken? Vervang de wijn dan door wat extra bouillon. In dit recept gebruik ik overigens voor de bouillon niet alleen een bouillonblokje, maar ook het kookvocht van de broccoli. Voor extra smaak en vitaminen. Want waarom zou je het kookvocht door de gootsteen spoelen als je het ook nog kunt gebruiken?
Welke rijst gebruik je voor risotto?
Voor risotto heb je een rijstkorrel nodig welke veel vocht op kan nemen. Arborio is een bekend en populair type. Arborio is rijk aan zetmeel en hierdoor krijg je de perfecte romige risotto. Carnaroli is ook een populaire rijstsoort, hiermee krijg je een heerlijke romige risotto met een beetje een bite.
Meer risotto recepten
Ben je ook zo gek op risotto? Dan heb ik nog meer lekkere risotto recepten voor je:
Paddenstoelen risotto met hazelnoten
Risotto met broccoli en champignons
Ingrediënten
- 175 gr risottorijst
- 750 ml kookvocht van de broccoli
- 1 blokje groentebouillon
- 250 gr champignons
- 1 stronk broccoli in roosjes
- 1 takje tijm
- 75 ml droge witte wijn optioneel
- 30 gr Parmezaanse kaas fijngeraspt
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- klontje boter
- olijfolie
- versgemalen peper
Instructies
- Ris de blaadjes van het takje tijm en hak ze fijn.
- Maak de champignons schoon met een droog velletje keukenpapier en snij iets van de onderkant van de steeltjes eraf. Snijdt ze in kwarten.
- Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en fruit hierin de ui met de knoflook in ca 5 minuten tot de ui zacht is, maar niet bruin.
- Voeg de risottorijst toe en blijf omscheppen tot de rijstkorrels doorzichtig worden.
- Kook ondertussen de broccoliroosjes in 750 ml water in 5 minuten gaar. Haal de broccoliroosjes met een schuimspaan uit de pan.
- Laat het groentebouillonblokje oplossen in het kookvocht van de broccoli.
- Blus de risotto af met de witte wijn en wacht tot de wijn is opgenomen door de risottorijst. Deze stap kun je ook weglaten als je liever geen wijn in de risotto wilt.
- Voeg een soeplepel van de bouillon toe en blijf roeren tot alle bouillon is opgenomen. Voeg dan de volgende soeplepel toe en ga zo door tot alle bouillon is opgenomen.
- Verhit ondertussen in een andere koekenpan een scheutje olijfolie en bak hierin de champignons met de fijngehakte tijm.
- Voeg de broccoli toe aan de champignons en bak ze nog 1 minuut mee.
- Roer het klontje boter en de parmezaan door de risotto. En breng verder op smaak met wat versgemalen peper.
- Meng de champignons en broccoli door de risotto.
- Verdeel de risotto over de borden en strooi er nog wat parmezaan en wat versgemalen peper overheen.
Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.