Opperdoezer ronde van de barbecue

Barbecue-Opperdoezers met knoflook en rozemarijn – Om je vingers bij af te likken

Comments are Disabled

Op zoek naar een simpel maar overheerlijk bijgerecht voor op de barbecue? Deze Opperdoezer Ronde, gegrild in geurige knoflook-rozemarijnolie, zijn goudbruin, krokant en vol smaak. Ze vragen weinig werk, maar stelen altijd de show. Perfect voor zomerse avonden, bij vlees, vis of gewoon met wat frisse salade erbij.

Waarom ik kies voor de Opperdoezer Ronde

Soms heb je gewoon een aardappel nodig die zichzelf al bijzonder maakt. De Opperdoezer Ronde is zo’n type. Deze Nederlandse seizoensaardappel is romig, zacht van binnen en toch stevig genoeg om te grillen. Hij heeft van zichzelf al zoveel smaak, dat je eigenlijk weinig nodig hebt om hem tot zijn recht te laten komen. Dat maakt hem perfect voor de barbecue: simpel bereiden, groots resultaat.

Opperdoezer ronde met knoflook en rozemarijn

De charme van barbecue-aardappels

Bij een barbecue ligt de focus vaak op het vlees of de vis. Maar eerlijk? Zelf hou ik helemaal niet van enorme bergen vlees. Ik eet het met mate, en vind het juist leuk om allerlei andere lekkere dingen erbij te serveren. Deze aardappeltjes zijn daar een perfect voorbeeld van. Het recept is bedoeld voor vier personen als bijgerecht, maar wij eten het met z’n tweeën ook gerust als hoofdcomponent – met gewoon één stukje vlees of vis erbij.

De aardappels worden eerst kort gekookt en daarna gegrild in geurige olijfolie met knoflook en rozemarijn. Door ze rustig op de barbecue te laten garen, worden ze van buiten heerlijk krokant en blijven ze van binnen lekker zacht en romig. Een snuf grof zeezout erover en je hebt iets simpels dat verrassend veel indruk maakt.

Serveersuggesties & variaties

Deze barbecue-Opperdoezers zijn heerlijk naast een gegrilde biefstuk, vis in pakketjes of een frisse salade. Je kunt ze ook aanvullen met wat grof gescheurde verse kruiden zoals peterselie. Voor wie het wat pittiger wil: voeg een snuf chilivlokken toe aan de olie. Of maak er een volledige vegetarische maaltijd van met gegrilde groenten en een frisse yoghurtsaus ernaast.

Opperdoezer ronde bijgerecht barbecue

Barbecue-Opperdoezers met knoflook en rozemarijn

Krokant gegrilde Opperdoezers met knoflook en rozemarijn – eenvoudig, smaakvol en perfect voor bij de barbecue.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Keukenbenodigdheden

  • barbecue
  • aluminiumfolie een gietijzeren bakplaat kan ook

Ingrediënten

  • 1 kg Opperdoezer Ronde
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 4 teentjes knoflook gehalveerd
  • 1 el gedroogde rozemarijn
  • snuf zout
  • grof zeezout naar smaak

Instructies
 

Voorbereiding

  • Boen de Opperdoezer Ronde schoon onder koud stromend water.
  • Halveer eventuele grotere aardappels, zodat alle aardappels ongeveer even groot zijn.
  • Zet de aardappels in een ruime kookpan, onder water met een snuf zout.
  • Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken, tot ze net gaar zijn.
  • Giet af, laat even uitdampen en afkoelen. Zet ze daarna afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm de olijfolie in een pannetje met de gehalveerde teentjes knoflook en rozemarijn. Laat op laag vuur ca. 2 minuten zachtjes pruttelen, tot de geuren goed vrijkomen.
  • Laat volledig afkoelen. En laat staan tot gebruik.

Bereiding op de barbecue

  • Verwarm de barbecue voor op middelhoog vuur (ca. 180–200°C), met deksel.
  • Leg twee vellen aluminiumfolie op elkaar en vouw de randen iets omhoog, zodat je een soort schaal krijgt.
  • Halveer de Opperdoezer Ronde en leg ze met de snijkant naar beneden op de folie.
  • Zeef de olijfolie over de aardappels. Schep ze even om zodat alles goed bedekt is en spreid ze zoveel mogelijk uit. Bewaar de knoflook met de rozemarijn voor later gebruik.
  • Zet de folie op het rooster van de barbecue en sluit de deksel. Laat ca. 15-20 minuten bakken tot de onderkant goudbruin is.
  • Draai de aardappels om met een tang en bak nog eens ca. 15-20 minuten, tot de andere kant ook mooi bruin en de schil krokant is.
  • Voeg de achtergehouden knoflook en rozemarijn toe, schep voorzichtig door, en bak nog een paar minuten mee met gesloten deksel.
  • Schep alles in een schaal en bestrooi met grof zeezout.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.

Geroosterde Opperdoezer ronde van de bbq

Bewaar dit recept op Pinterest!

Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.

Geroosterde Opperdoezer ronde van de bbq Pinterest