Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Recept afdrukken
No ratings yet
Aardappelgratin
Voorbereidingstijd
10
minuten
minuten
Bereidingstijd
1
uur
uur
Totale tijd
1
uur
uur
10
minuten
minuten
Porties:
4
personen
Ingrediënten
800
gr
geschilde vastkokende of iets kruimige aardappelen
400
ml
kookroom 20% vet
versgemalen zout
versgemalen peper
versgemalen nootmuuskaat
1/2
tl
knoflookpoeder
1/2
tl
gemalen mosterdzaad
100
gr
geraspte Gruyère of Emmentaler (kaas)
olijfolie of boter
eventueel versgehakte peterselie
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
Snij de geschilde aardappels in dunne plakjes van ca 3 mm dikte.
Vet de ovenschaal dun in met een laagje olijfolie of boter.
Leg een laag aardappelschijfjes dakpansgewijs in een ovenschaal en bestrooi de aardappelschijfjes met wat versgemalen zout, peper en nootmuskaat.
Leg een volgend laagje aardappelschijfjes dakpansgewijs er bovenop en bestrooi de aardappelschijfjes met wat versgemalen zout, peper en nootmuskaat.
Ga zo door tot alle aardappelschijfjes op zijn.
Meng de kookroom met de knoflookpoeder, gemalen mosterdzaad en nog wat versgemalen nootmuskaat.
Giet het roommengsel over de aardappelschijfjes.
Bestrooi het geheel met de Gruyère of Emmentaler.
Schuif de schaal in de oven en bak de gratin in een uur gaar en goudbruin.
Strooi er eventueel nog wat versgehakte peterselie overheen.