Een heerlijk Hollands stoofpotje met rundvlees, sperziebonen, paprika en champignons. Te bereiden in de slowcooker of braadpan.
Voorbereidingstijd30 minutenminuten
Bereidingstijd8 uuruur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: slowcooker, stoofpotje
Porties: 2-3 personen
Keukenbenodigdheden
slowcooker, Instant pot of braadpan
ruime koekenpan bij gebruik slowcooker
Ingrediënten
450grsucadelappen(Black Angus) in blokjes
1elbloem
250grkastanjechampignonsgehalveerd
200grsperziebonengehalveerd
100mlrode wijn(Merlot)
1rode paprikain reepjes
2middelgrote uienin halve ringetjes
2eltomatenpuree
2teentjesknoflookfijngehakt
1/2blokje runderbouillon
100mlwater bij gebruik slowcooker
250mlwaterbij gebruik Instant pot of braadpan
2laurierblaadjes
0,5kaneelstokje
1steranijs
versgemalen zout en peper
boterom in te bakken
Specerijenmengsel
0,5elpaprikapoeder
1tlcayennepeper
0,25tlgemalen komijn
0,25tlgemalen koriander
0,25tlversgemalen zwarte peper
mespuntjegemalen kruidnagel
mespuntjenootmuskaat
Instructies
Slowcooker
Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
Bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper en meng de bloem er doorheen.
Verhit een klontje boter in een ruime koekenpan en bak het vlees even aan tot het een mooi bruin kleurtje heeft.
Haal het vlees uit de pan en leg het in de slowcooker.
Verhit nog een klein beetje boter in dezelfde koekenpan en fruit de uien met de knoflook in 2 minuten aan.
Voeg de paprika toe en bak een minuutje mee.
Voeg de champignons toe en bak 2 minuten mee.
Voeg de tomatenpuree en het specerijenmengsel toe en bak een minuutje mee.
Voeg 100 ml water, het halve bouillonblokje en de rode wijn toe en laat een minuutje zachtjes pruttelen. Breng het geheel nog op smaak met wat versgemalen zout en peper.
Giet het geheel bij het vlees in de pan en voeg de sperziebonen toe. Meng goed door elkaar. Steek de laurierblaadjes, steranijs en het halve kaneelstokje ertussen.
Leg het deksel op de slowcooker en laat het geheel 7-8 uur stoven op de laagste stand.
Dik de saus de laatste 10 minuten eventueel in met 2 el allesbinder en laat het geheel nog even stoven met het deksel van de slowcooker op de hoogste stand. Breng het stoofpotje nog wat verder op smaak met wat versgemalen zout en peper.
Instant pot
Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
Bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper en meng de bloem er doorheen.
Zet de Instant pot op sauté high en laat de Instant pot opwarmen. Smelt een klontje boter in de pot en bak het vlees even aan tot het een mooi bruin kleurtje heeft.
Haal het vlees uit de Instant pot en zet het even opzij.
Smelt nog een klein beetje boter in de Instant pot en fruit de uien met de knoflook in 2 minuten aan.
Voeg de paprika toe en bak een minuutje mee.
Voeg de champignons toe en bak 2 minuten mee.
Voeg de tomatenpuree en het specerijenmengsel toe en bak een minuutje mee.
Voeg 250 ml water, het halve bouillonblokje en de rode wijn toe en laat een minuutje zachtjes pruttelen. Breng het geheel nog op smaak met wat versgemalen zout en peper.
Druk op cancel om de de sautéstand uit te zetten en schep het vlees terug in de Instant pot, voeg ook de sperziebonen toe. Meng goed door elkaar. Steek de laurierblaadjes, steranijs en het halve kaneelstokje ertussen.
Draai het deksel op de Instant pot en zet deze op de hoge druk stand high. Stel de tijd in op 35 minuten.
Wanneer de 35 minuten voorbij zijn laat je de Instant pot nog 15 minuten staan, natural release.
Druk op cancel en laat de Instant pot helemaal ontluchten met het ventieltje.
Draai het deksel van de Instant pot en verwijder de laurierblaadjes, steranijs en het kaneelstokje.
Voeg 3 el allesbinder toe en roer voorzichtig door het stoofpotje.
Zet de Instant pot op de lage sautéstand en laat de saus onder regelmatig roeren in een paar minuten indikken.
Braadpan
Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
Bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper en meng de bloem er doorheen.
Verhit een klontje boter in de braadpan en bak het vlees even aan tot het een mooi bruin kleurtje heeft.
Haal het vlees uit de pan en zet het even opzij.
Verhit nog een klein beetje boter in de braadpan en fruit de uien met de knoflook in 2 minuten aan.
Voeg de paprika toe en bak een minuutje mee.
Voeg de champignons toe en bak 2 minuten mee.
Voeg de tomatenpuree en het specerijenmengsel toe en bak een minuutje mee.
Voeg 250 ml water, het halve bouillonblokje en de rode wijn toe en laat een minuutje zachtjes pruttelen. Breng het geheel nog op smaak met wat versgemalen zout en peper.
Schep het vlees terug in de pan en voeg de sperziebonen toe. Meng goed door elkaar. Steek de laurierblaadjes, steranijs en het halve kaneelstokje ertussen.
Leg het deksel op de braadpan en laat het geheel in ca 3,5 uur stoven op het laagste pitje tot het vlees zacht is.
Dik de saus eventueel nog wat in met maizena of allesbinder en breng het stoofpotje nog wat op smaak met wat versgemalen zout en peper.