Breng 700 ml melk met 100 gr kristalsuiker en het vanille extract zachtjes aan de kook.
Roer in een kom de overige melk, met de overige suiker, eidooiers, custardpoeder en het snufje zout goed door elkaar.
Giet een scheutje van de gekookte melk erbij en roer goed door.
Giet het mengsel bij de gekookte melk en roer goed door.
Laat op laag vuur enkele minuutjes zachtjes koken tot de juiste dikte.
Giet de banketbakkersroom in een schone schaal en dek af met een velletje huishoudfolie. Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen in de koelkast.
Berliner bollen
Kneed alle ingrediënten voor het deeg goed door elkaar tot een mooi en soepel deegje. Ik deed dat met mijn KitchenAid in 15 minuten.
Vet een kom in met een dun laagje zonnebloemolie. Vorm het deeg tot een bol en leg het in de kom. Draai de bol om, zodat beide kanten bedekt zijn met een dun laagje olie.
Dek de kom af met folie en zet hem in een pedaalemmerzak. Laat het deeg een uur rijzen.
Rol het deeg uit tot een lap van 1 cm dikte en steek rondjes van ca 7 cm doorsnede uit het deeg.
Kneed het resteerde deeg weer zachtjes bij elkaar en steek opnieuw rondjes uit. Ga zo door tot het deeg op is.
Laat de deegrondjes nog 45 minuten rijzen onder folie (of een opengeknipte pedaalemmerzak). Druk ze voordat ze het vet in gaan nog even ietsjes platter met je hand.
Giet ondertussen een laagje zonnebloemolie van 3-4 cm in een pan. Verwarm de olie tot 175 graden, een keukenthermometer is hiervoor handig.
Leg 2 of 3 rondjes deeg tegelijk in het vet en leg de deksel op de pan, bak 2,5 minuut en haal dan het deksel van de pan. Draai ze om en bak nog 2,5 minuut verder. De bollen moeten mooi goudbruin zijn en boven komen drijven.
Laat de bollen afkoelen op een met keukenpapier bekleed rooster.
Snij de bollen horizontaal door. Klop de banketbakkersroom nog even los met een garde en doe het in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Spuit wat van de banketbakkersroom op de onderste helft van de bollen.
Leg de bovenste helft er bovenop en bestrooi de bollen met poedersuiker.