Eenpersoons ovenschoteltjes met stoofvlees en rode kool
Porties: 2personen
Ingrediënten
Stoofvlees
500grsucadelappenin blokjes
500gruienin halve ringen
200mlwater
2elEuroma Hollandse stoofkruiden(verkrijgbaar bij diverse supermarkten)
versgemalen zout en peper
boter
eventueel 2 el allesbinder
Rode kool
300grgesneden rode kool
1Elstar appelgeraspt
50mlwater
Aardappelpuree
400grkruimige aardappels
50mlvolle melk
20grboter
versgemalen zout en peper
versgemalen nootmuuskaat
Verder nodig
paneermeel
boter
eventueel wat versgehakte peterselie
Instructies
Stoofvlees
Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om het op temperatuur te laten komen.
Bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper en smelt een klontje boter in een braadpan.
Bak het vlees op middelhoog vuur aan tot het mooi bruin is. Voeg de stoofkruiden toe en bak een minuutje mee. Haal het vlees uit de pan en zet het vlees even opzij.
Smelt opnieuw een klontje boter in de braadpan en bak de uien op middelhoog vuur zacht en lekker bruin.
Giet het water erbij en breng het water aan de kook.
Zet de warmtebron op de laagste stand en voeg het vlees toe. Roer goed door en breng het geheel verder op smaak met wat versgemalen peper.
Leg het deksel op de pan en laat het geheel in 3,5 - 5 uur stoven tot het vlees heerlijk zacht is.
Voeg eventueel 2 el allesbinder toe om de saus wat te binden.
Rode kool
Doe de rode kool met de geschaafde appel en het water in een pan en breng het aan de kook, met het deksel op de pan.
Zet de warmtebron laag en laat de rode kool een half uurtje stoven.
Giet de rode kool af.
Aardappelpuree
Kook de aardappels in ca 20 minuten gaar.
Stamp de aardappels fijn en voeg de melk, versgemalen zout en peper en de nootmuskaat toe. Roer goed door elkaar met een pollepel.
Voeg de boter toe en roer nog een keer goed door.
Ovenschoteltjes
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Leg het stoofvlees op de bodem van de ovenschaaltjes, daaroverheen de rode kool en tenslotte de aardappelpuree.
Strooi er een dun laagje paneermeel overheen en leg er een paar dunne plakjes boter overheen.
Zet de schaaltjes in de oven voor ca 35 minuten tot de bovenkant mooi bruin is.