450griets kruimige aardappelengeschild en in gelijke stukken
250grgeschrapte gele worteltjesin stukjes van ca 1 cm
250grwitte uienin halve ringen
100grdiepvries doperwtjes
20grboter
1tlgrove mosterd(ik gebruikte Zaanse)
1laurierblaadje
versgemalen nootmuskaat
versgemalen zout en peper
Verder nodig
eventueel wat versgehakte peterselie
Instructies
Draadjesvlees uit de slowcooker
Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om het op temperatuur te laten komen.
Dep het vlees droog en bestrooi het vlees met wat versgemalen zout en peper.
Smelt de boter in een koekenpan en bak het vlees even aan.
Haal het vlees uit de koekenpan en leg het in de slowcooker. Laat het bakvet in de koekenpan en fruit hierin het uitje in 3 minuutjes aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
Voeg dan het water en het halve bouillonblokje toe en breng aan het kook.
Roer de mosterd, rode wijnazijn, rode wijn, kruidnagel en wat versgemalen zout en peper er doorheen.
Giet het geheel over de sucadelapjes in de slowcooker en steek de laurierblaadjes ertussen.
Leg het deksel op de slowcooker en laat het vlees in 8 uur stoven tot het uit elkaar valt.
Giet het vocht uit de pan in een steelpannetje en laat de jus in ca 10 minuutjes indikken. Giet het ingedikte vocht terug op de sucadelapjes.
Draadjesvlees uit de braadpan
Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om het op temperatuur te laten komen.
Dep het vlees droog en bestrooi het vlees met wat versgemalen zout en peper.
Smelt de boter in de braadpan en bak het vlees even aan.
Haal het vlees uit de braadpan en zet het even opzij. Laat het bakvet in de braadpan en fruit hierin het uitje in 3 minuutjes aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
Voeg dan het water en het halve bouillonblokje toe en breng aan het kook.
Roer de mosterd, rode wijnazijn, rode wijn, kruidnagel en wat versgemalen zout en peper er doorheen.
Leg de sucadelapjes terug in de braadpan en steek de laurierblaadjes ertussen. De sucadelapjes moeten net onder het vocht staan.
Leg het deksel op de braadpan en laat het vlees in 3,5 - 5 uur op het laagste pitje stoven tot het uit elkaar valt. Of zet de (ovenbestendige) braadpan in een voorverwarmde oven van 80 graden.
Haal het vlees even uit de braadpan en laat de jus in ca 10 minuutjes op middelhoog vuur indikken. En leg de sucadelapjes terug in het vocht.
Hutspot
Leg de aardappelen in de een ruime pan en leg de uien er overheen.
Zet het geheel net niet helemaal onder water en steek er een laurierblaadje tussen. Breng aan de kook en laat het geheel 15 minuten stoven.
Kook ondertussen de erwtjes volgens de aanwijzingen op de verpakking, bij mij was dat 2 minuutjes. En laat de erwtjes uitlekken in een zeef.
Voeg de gele wortelen toe en kook nog 10 minuten. Controleer aan het einde van de kooktijd of de aardappelen gaar en de worteltjes beetgaar zijn.
Giet het geheel af en stamp grof met een stamper.
Roer met een pollepel de boter, nootmuskaat, mosterd en wat versgemalen zout en peper er doorheen. En roer tenslotte de erwtjes er doorheen.
Opmaken van de borden
Verdeel de hutspot over de borden en leg het stoofvlees ernaast.
Giet wat van de jus over het stoofvlees en strooi eventueel wat verhakte peterselie er overheen.
Notities
Marco en ik houden niet zo van de smaak van kruidnagel, daarom gebruik ik altijd gemalen kruidnagel, dit is net wat subtieler van smaak.
Ik liet het vlees stoven in de kleinste Crock-pot van 2,4 liter, waardoor ik de sucadelapjes moest stapelen. In een ruimere slowcooker of braadpan kan eventueel iets minder water toegevoegd worden.